фирми продукти
представяме
работа
 
Министър Шишков: Проблемът с магистралите е замислен още при възлагането

Магистрална инфраструктураЗапочвам да си мисля, че още при самото възлагане на изграждането на лот 3 на магистрала "Тракия" е било замислено в него да се полага по-тънък слой асфалт от нормите. Това заяви днес пред БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Както е известно, проверка установи, че там настилката е с между 2 и 3 см по-тънка от минималното изискване. Подобни проблеми, но в по-малка степен има и на лот 2 на магистралата. И двата лота са строени по време на управлението на ГЕРБ.

"Участъкът Нова Загора - Ямбол е по-сложен като релеф, но въпреки това неговата цена е по-ниска, отколкото за участъка Стара Загора - Нова Загора", обясни Шишков. Той подчерта, че в момента именно настилката на по-евтината част от магистрала е в по-тежко състояние.

Шишков обясни, че не може само фирмите да се държат отговорни за лошото качество на ремонтите, като често проблемът е във възложителите - държавата и общините. "Фирмите са заложници на държавата и общините", обобщи той.

Министърът изрази и притеснение, че заради проблемите с качеството на ремонтите в центъра на София може да се наложи общината да връща пари, тъй като основната част от тях се финансират по програма "Региони в растеж".

В отговор на въпрос Иван Шишков каза, че до десетина дни ще е готов анализът на ремонтите, за които строителните фирми си искат парите, а държавата вече няколко месеца не им ги дава. След това парламентът ще трябва да намери нужните средства за разплащане. За него е било грешка, че 50% от сумите вече са били платени на всички фирми. "Не знам юридически дали при това положение няма да трябва да се издължат и целите суми на всички", поясни притесненията си министърът.

В отговор на въпрос Иван Шишков обяви, че в момента вече се сключват договорите за зимното поддържане на пътищата, което е гарантирано. Той допълни още, че МРРБ има намерение да обяви конкурси за текущи и основни ремонти на пътищата за следващите три години. До момента не е имало такова разделение на поръчките, поясни Шишков.


17 октомври 2022 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, магистрална инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg