фирми продукти
представяме
работа
 
Нови препятствия отлагат ремонта на площад "Света Неделя"

Ремонтът на площад Света Неделя се отлагаРеконструкцията на площад "Света Неделя", която трябваше да започне през април, се забавя и най-вероятно ще започне малко преди местните избори през есента на 2023 г. Така централният софийски площад още поне година ще запази сегашния си неугледен вид.

Процедурата започна с международния конкурс за проект през 2019 г., спечелен от италианския архитект Масимилиано Фуксас. През април забавянето беше оправдано с експертните препоръки към проекта от Министерството на културата. На 30 май министерството го съгласува и остана само да се издаде разрешение за строеж и да се избере фирма изпълнител. "В края на август всичко отново зацикля", обяви главният архитект на София Здравко Здравков. Той е издал разрешение за строеж, но то е обжалвано в Административния съд София град и началото на реконструкцията се очертава да се забави с още половин година.

От години площадът е в плачевно състояние - изпотрошена настилка, бетонни колове, ламарини и найлони по недовършените археологически разкопки, паркирани коли. Нищо обаче не се пипа от общината с довода, че предстои цялостна реконструкция, която ще оправи всичко.

"Света Неделя" е една много тъжна църква, заобиколена от автомобили", констатира датският урбанист проф. Ян Геел през 2017 г. Той бе нает от Столичната община да проучи и даде насоки как София да стане град за хората, а не за колите.

През 2019 г. Столичната община проведе международен конкурс за площада със задание по препоръките на Геел. Проектът на италианския арх. Масимилиано Фуксас спечели с концепцията целият площад да стане пешеходна зона. Оттогава колите продължават да обсаждат храма, платеният паркинг на Центъра за градска мобилност пред хотел "Балкан" таксува по 3 лв./час. Даже пешеходният коридор между хотела и археологическите разкопки е платен денонощен паркинг с решение на общинския съвет от 2018 г. Оправданието е, че разкопките свили площта на паркинга на Центъра за градска мобилност (приходите също) и трябвало да се компенсира.

Разкопките в северния край на площада започнаха през 2015 г., екипът на д-р Весела Кацарова от Археологическия институт с музей на БАН откри важни артефакти, има предположение, че тук е бил монетният двор на римска Сердика. През 2018 г. проучванията спряха в очакване на държавно финансиране, но и на реконструкцията на площада.

Процедурата преди началото на строителните дейности е дълга - проектът на Фуксас трябваше да получи одобрение от Специализирания експертен съвет по опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на Министерството на културата. Светият синод също даде препоръки - броят на светещите тела да се намали и те да се отдалечат от храма, които бяха възприети от италианските проектанти.

Първоначално разчетите бяха, че строителните работи ще започнат през април 2022 г. и ще продължат четири години. Сега обаче процедурата буксува. Първо през януари на заседание на СЕСОНКЦ бяха отправени още препоръки за преработка на проекта. Опасенията на експертите са, че "историческият площад с катедралния храм "Света Неделя" ще се превърне в атракцион с фонтани и светещи тела". Бележките бяха възприети от арх. Фуксас и от Министерството на културата съобщиха за "Дневник", че на 30 май проектът е съгласуван.

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви на 24 август по БНТ, че следващата стъпка е направена - издал е разрешение за строеж. Оставаше да се проведе конкурс за избор на изпълнител и реконструкцията да започне идната пролет.

Софиянци са свикнали да приемат една година закъснение за нещо обичайно, но се оказва, че то може да е още по-дълго.

"Сега разрешението за строеж е обжалвано в Административния съд София град, защото някой е решил, че този проект нарушава нечии права", заяви арх. Здравков. Този "някой" са търговски обекти на площада и живеещи на бул. "Стамболийски" и ул. "Съборна", които са против ремонта, казаха от общинското Направление "Архитектура и градоустройство".

Административните дела на първа инстанция продължават два-три месеца, обжалването на по-горна инстанция - още няколко месеца, поясниха юристи. Тоест делото може да приключи най-рано идната пролет. Едва тогава ще бъде обявен конкурс за изпълнител, а ремонтът може да започне през лятото - малко преди местните избори, които са през октомври. И ще продължи в най-добрия случай до 2027 г.


27 август 2022 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
архитектура, ремонти, реконструкции, градска среда


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg