фирми продукти
представяме
работа
 
Регионалният министър поиска от възложителя бързо довършване на интерконектора с Гърция

Строителство на газови връзкиДострояването на газовата връзка с Гърция ще бъде разделено на два етапа. Неотложното за ползването на интерконектора ще влезе в първия етап, за да се компенсира част от забавянето. Това обяви регионалният министър Иван Шишков след среща с възложителя. Той ще представи график, по който да бъде следен, и ще направи всичко възможно интерконекторът да бъде готов до началото на отоплителния сезон.

В края на юли тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че етапът на строителството към момента е издаден Акт 14.

"Газовата връзка с Гърция трябва да бъде завършена максимално бързо и е от жизнена небходимост за страната", заяви Шишков преди началото на срещата за бъдещето на проекта с проектанти, надзорници, строители и представители на енергийното министерство.

Когато тя бъде готова, България ще получава цялото количество договорен газ от Азербайджан, който ще бъде и на по-ниска цена.

Служебният министър съобщи, че на обекта са установени възражения от различни институции - противопожарна охрана, "Напоителни системи", включително Министерството на околната среда и водите, с които са запознати всички съответни министри.

"Този строител ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България", подчерта Шишков, като поясни, че цялата държавна администрация ще му помага.

Обясни, че дори да има забавяния от първоначално обявените срокове, те ще са минимални. Довечера на заседание на кризисния щаб в енергетиката той ще докладва какви са резултатите от срещата.

Той уверява, че от първия ден на служебното правителство то се занимава активно с проблема докъде е стигнало строителството и как по най-бързия начин да бъде завършено.

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на възложителя IGCB, заяви, че срещата е била конструктивна, а участниците са се обединили около това интерконекторът да влезе в експлоатация максимално бързо.

"Той ще обезпечи 3 милиарда куб. метра газ, което е еквивалент на потреблението на България", поясни Георгиева.


8 август 2022 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
интерконектори, газови връзки, инфраструктурни проекти


още от категорията газификация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg