фирми продукти
представяме
работа
 
София ще си оправя тротоарите със 120 млн. лева

Ремонт на тротоариТротоарите в цяла София ще бъдат ремонтирани през следващите четири години. Над 690 000 кв. м ще бъдат обновени, което е близо 10% от цялата пешеходна площ на столицата. Проектът е на стойност 120 млн. лева и Столичната община ще тегли заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 50 млн. евро със срок на изплащане 25 години. Съфинансирането на общината е 10 млн. евро.

Проектът, внесен от зам.-кметовете по строителството и на финансите - Ангел Джоргов и Дончо Барбалов от ГЕРБ, беше коригиран с предложенията на "Демократична България" и БСП. Така 30%, а не 20%, от цялата сума ще бъде предоставена за управление от районните кметове. С тези поправки двете политически групи подкрепиха доклада при гласуването.

Три вида настилки се предвиждат за ремонта

Според проекта тротоарните настилки в София ще са три вида: паважни, бетонни плочи или асфалтобетон. Планира се и подмяна на капаците на шахтите като в проекта се обещава и изравняването им с нивото на настилките. Срокът за изпълнение е четири години. Конкретните места, където ще се ремонтират пешеходните пространства, ще се уточняват като предложенията ще идват от районните кметове. Неотдавна Столичната община прие Наредба за градската среда, която стандартизира настилките и не позволява своеволия в избора им.

При гласуването против проекта беше единствено Борис Бонев, който се усъмни в качеството на бъдещия ремонт и препоръча цялата програма да се отложи за следващия мандат на СОС (след октомври 2023 г.), когато "ще има друго управление на общината". Той получи индиректна подкрепа единствено от съветниците на ВМРО с тяхното опасение, че няма квалифицирани кадри за поставяне на настилки. Те гласуваха въздържал се.

"Г-н Бонев има сериозен екип и може да се включи в контрола при изработката на новите тротоари", репликира Иво Божков. Софиянци заслужават качествени настилки и ние сме им длъжници, затова ще им покажем добра работа, подкрепи проекта Грети Стефанова, председател на групата на "Демократична България".

Поемам ангажимент за район "Слатина" за контрол върху изпълнението на проекта. Благодаря, че бе възприето предложението ми за повече средства към районните кметове", обяви Георги Илиев, кмет на "Слатина".

Фандъкова ще се отчита всеки три месеца за хода на ремонта

На всеки три месеца кметът Йорданка Фандъкова ще се отчита за хода и качеството на работата по проекта, посочи клауза от проекта Георги Георгиев, председател на СОС. Общо 700 хил. лева ще бъдат за строителен контрол от страна на районните администрации.

Досега годишно се ремонтираха около 1% от площта на тротоарите в София. Този проект се захваща с 10 пъти по-голяма площ и се радвам, че най-сетне ГЕРБ осъзнаха истината, че тротоарите трябва да са приоритет, подчерта Божков.


9 юни 2022 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
ремонт на тротоари, инфраструктурни проекти, ремонт на настилки


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg