фирми продукти
представяме
работа
 
И къщи ще може да се санират с европейски пари

Саниране на къщиЕднофамилните къщи също ще могат да бъдат санирани с европейски средства. Условието е те да се намират в 50-те големи общини, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Допустими ще са различни мерки за енергийна ефективност, които ще се финансират от управляваната от министерството Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 година.

Мерките ще се подкрепят по приоритети 1 и 2 - "Интегрирано градско развитие" и "Интегрирано териториално развитие на регионите". Ще се финансират проекти, идентифицирани на базата на подхода "от долу нагоре", които са отразени в плановете за интегрирано развитие на общините и интегрирани териториални стратегии за развитие на шестте региона за планиране.

Моделът за подкрепа на мерките все още е в процес на разработване. Уточнява се и общият брой сгради, които ще могат да се финансират.

Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата, което собствениците могат да възложат на специалисти. Основната цел е след санирането сградата да постига по-висок енергиен клас.

Най-големите общини в страната - Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград, ще получават финансиране в рамките на Приоритет 1 "Интегрирано градско развитие".

По втория приоритет ще се финансират мерки на територията на останалите 40 градски общини. Това са Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански.

Подкрепа чрез финансови инструменти ще се предоставя включително в комбинация с безвъзмездна финансова помощ в една операция, се посочва в съобщението.

Към настоящия момент собствениците на еднофамилни жилищни сгради могат да изпълнят мерки за енергийна ефективност чрез заемно финансиране от Фонда на фондовете по линия на Оперативна програма "Региони в развитие 2014-2020 година".


3 май 2022 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
саниране на къщи, енергийна ефективност, саниране, обновяване на къщи


още от категорията саниране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg