фирми продукти
представяме
работа
 
София налива близо 200 млн. лева в улици

Ремонт на улициБлизо 200 млн. лева ще бъдат похарчени през тази година за улиците в София. 120 млн. лв. са заделени в проектобюджета на Столична община за основни ремонти и изграждане на пътища, които ще бъдат разпределени между 50 обекта. Други 50 млн. лв. са предвидени за поддръжка на шосетата във всички райони на София, като 10 млн. лева от тях ще бъдат разпределени към районните кметове. За довършването на реконструкцията на бул. "Цар Борис III" пък ще отидат 23,7 млн. лв.

Общо капиталовите разходи на общината, заложени в проектобюджета за т.г., са в размер на 584 млн. лв.

Обектите са разделени в две основни категории – изграждане и основни ремонти. В първата са включени общо 16 обекта, за които са осигурени 62,7 млн. лв., като 70% от сумата е от инвестиционен заем. Сред тях са бул. "Т. Каблешков", бул. "Филип Кутев", Източна тангента – етап 1, бул. "Ломско шосе" – етап 1, ул. "Опълченска", бул. "Копенхаген", бул. "Рожен", ул. "Димитър Пешев".

Основните ремонти в столицата пък ще глътнат 54,5 млн. лв., които ще отидат за 34 обекта и различни съоръжения. По-големите улици, които ще бъдат основно ремонтирани през тази година, са бул. "Първа българска армия", ул. "Кукуш", ул. "Н. Коперник", ул. "Народно хоро", ул. "Народен герой", ул. "Флора", ул. "Емилиян Станев", улици в т.нар. нови квартали, включително и транспортните тунели на НДК и към "Люлин".

Тази година ще започне и изпълнението на първите ВиК обекти, които ще се финансират със средства по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), като за това са заложени общо 88,8 млн. лв. Със 71 млн. лв. по ОПОС започва и изграждането на канализацията на Симеоново, Драгалевци, "Кръстова вада", Суходол, "Обеля", "Бенковски", Нови Искър и квартали на Банкя. А с 16 млн. лв. собствени средства ще продължат проекти за ВиК в "Овча купел", "Връбница", Горубляне, "Манастирски ливади-изток", дубльор на колектора по Симеоновско шосе и други.

От планираната сума за капиталови разходи за образование са предвидени 56,5 млн. лв. В изграждането на 28 детски градини и ясли общината ще налее 41,3 млн. лв. Като 17 от градините в момента са в строителство, а другите 6 вече са завършени и за тях остават само разплащания. Отделно от това са предвидени 1,2 млн. лв. за ремонти в 10 детски градини.

6,4 млн. лв. пък са заложени за строителството на 3 училища. Това са 28 СУ в "Красна поляна", 9 Френска гимназия и 104 СУ в "Триадица". За ремонтирането на 12 школа пък са отделени 7,5 млн. лв. - 13 СУ "Възраждане", 61 ОУ във "Връбница", 120 СУ в "Лозенец", 107 ОУ в "Лозенец", 131 СУ в "Младост", 31 СУЧЕМ в "Слатина", 121 СУ в "Триадица", 55 СУ в "Триадица", 28 СУ, 48 СУ, 1 СУ в "Красна поляна", 37 СУ в "Люлин".

Столичната община планира да направи през тази година инвестиции в размер на 50,6 млн. лв. за по-чист въздух и екология, става ясно още от проектобюджета. За закупуване на нови над 7000 екологични уреди за отопление, които да се предоставят на домакинствата безплатно, са предвидени 19,3 млн. лв. Други 5 млн. лв. пък са планирани за закупуване на 21 електрически метачни машини. Над 17 млн. лв. ще се инвестират в рекултивацията на старите сметища, както и в стартиране на дейности за разкриване на нови площадки за оползотворяване на строителни и едрогабаритни отпадъци. Планира се и изграждането на фотоволтаична система за нуждите на завода за преработка на отпадъците, което ще помогне за намаляване на сметките за електричество.

Ще бъдат поставени и 5 тестови вендинг машини за обратно изкупуване на пластмасови опаковки.

Сред основните дейности за подобряване на чистотата на въздуха в столицата са и миенето и метенето на улиците, като през тази година е планирано увеличение на площите за миене с почти 40%.


11 март 2022 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
пътни ремонти, инфраструктурни проекти, ремонт на улици, ВиК проекти


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg