фирми продукти
представяме
работа
 
Ремонтираме 3000 км пътища през 2022 г.

Ремонт на пътищаНад 3000 км пътища и съоръжения на обща стойност 2,8 млрд. лв. ще бъдат ремонтирани през настоящата 2022 г. Предложенията за най-належащите за ремонт пътни участъци са подадени от ръководителите на областните пътни управления в страната и обхващат 2917 км пътища и 163 км магистрални участъци в лошо състояние. Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов на пресконференция, на която обяви приоритетите и екипа на министерството.

Министър Караджов представи основните приоритети, по които ще работи новото ръководство на МРРБ. На първо място е създаването на фонд за регионално развитие, 4-годишна програма за основни и превантивни ремонти на пътища от първи до трети клас, строителство на три тунела под Стара планина – "Шипка", "Петрохан" и "Черно море". Във ВиК отрасъла ще се работи за "чиста питейна вода", а в строителството – за промени в Закона за устройство на територията, дигитализация на инвестиционния и строителния процес.

Вече се работи по създаването на фонда за регионално развитие с 1 млрд. лв. капитал.

"Фондът няма да стане бързо, но се надявам Министерството на финансите да задели сериозна сума, за която общините да кандидатстват на конкурсно начало", посочи регионалният министър. Той даде пример с масовата практика в момента, в която ВиК разкопава улиците, заравят и си отиват, след което пристигат представители на Агенция "Пътна инфраструктура" и действат по същия начин. Предимство ще се даде на трите най-бедни региона у нас – Родопи, Странджа-Сакар и Северозападния.

Програмата за основни и превантивни ремонти е 4-годишна. Тя ще обхване пътищата от първи до трети клас. Разпореден е и пълен одит на всички пътища от първи клас – тези, които поемат най-голямата натовареност, магистралите и инженерните съоръжения към тях.

"Това са серия от договори за поддръжка на цялата републиканска пътна мрежа и новото строителство през последната година. Правим го заради практиката, че в началото на годината се залага бюджет за тази дейност от 300 млн. лв., при условие че всички по веригата са наясно, че за поддръжка отиват 1,5 млрд. лв. Разликата от 1,2 млрд. лв. се е изсипвала от бюджетния излишък в края на годината. Вече няма да се работи по този начин – ще се бюджетира цялата сума, която е нужна", категоричен бе регионалният министър. Одитът се прави, защото срокът за разплащане на извършените дейности през 2021 г. е отложен до края на месец юни тази година.

В отрасъл ВиК основен приоритет пък ще е чистата вода за пиене. Чрез ВиК холдинга ще се търси финансиране на проекти за пречистване на водата. Цел остава и намаляването на загубите по водопреносната мрежа. Планирано е през март да бъде обявен за обществено обсъждане и нов закон за ВиК услугите.

Според министър Караджов важен приоритет във ВиК отрасъла ще бъде и насърчаването на иновациите и енергийната ефективност.

Засилен ще бъде и контролът върху провежданите от ВиК дружества процедури по Закона за обществените поръчки и се предвижда занапред всички документи да се подават дистанционно.

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са сред водещите приоритети в работата на новия екип на МРРБ. Вече има създадена една работна група, но предстои да бъдат създадени още няколко, за да могат да се адресират необходимите промени в различните сегменти на ЗУТ.

Другата голяма цел сред приоритетите е дигитализацията на инвестиционния процес. Ще се търси възможност всяка една стъпка от него да става по електронен и дистанционен начин.

"Искаме целият процес от първата стъпка – предпроектното проучване, процесът на проектиране, подаването на заявление, получаването на документи до крайното получаване на разрешение за строеж да се дигитализира. Автоматично да се подават документите към ДНСК. Това е най-чаканият акт от инвеститорите, проектанти и строители от МРРБ", посочи вицепремиер Караджов.

Той увери, че санирането на жилищните сгради и повишаването на енергийната ефективност на публичните сгради е залегнало в Програма "Развитие на регионите". Заложени са  значителни средства за продължаване на програмата, към която има интерес от гражданите.

По отношение на дейността на ДНСК министърът посочи, че ще се извърши цялостна проверка на изпълнението на всички заповеди за премахване на незаконно строителство и особено по Черноморието. Целта е да се види дали има заповеди, които не са изпълнени. С тази задача трябва да се справи новият началник на ДНСК Лиляна Петрова.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие подчерта, че ще се въведе и изискване за спазване на ЗОП във всички звена – независимо дали са агенции или самото МРРБ.

"Повече няма да се използва инхаус процедурата, а инженерингът ще се сведе до минимум. Ще се работи на ясни количествени сметки. Инженерингът дава възможност този, който проектира, да го прави по начин пестелив за него, не винаги после качеството е това, което искаме", обобщи той.


7 януари 2022 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
пътни ремонти, МРРБ, ВиК, саниране, енергийна ефективност


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg