фирми продукти
представяме
работа
 
Строят метрото към "Левски Г" от март

МетроСтроителството на разширението на третия лъч на метрото по бул. "Владимир Вазов" до "Левски Г" ще започне през март 2022 г. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с журналисти.

То ще е с 3 км дължина и 3 метростанции от кв. "Хаджи Димитър" до кв. "Левски Г". Новата отсечка ще осигури връзка на "Хаджи Димитър", "Сухата река" и "Левски Г" с "Овча купел" и "Горна баня", както и с другите две линии на подземната железница. Именно метрото до "Горна баня" бе посочено от Фандъкова като един от най-големите проекти, реализирани през отиващата си 2021 г.

Трикилометровото трасе ще бъде изцяло подземно.

Две от станциите - "Владимир Вазов" и "Стадион Георги Аспарухов", ще са разположени под пътното платно на булеварда, а станция "Тракия" - източно до него.

Плановете са цялата трета линия да бъде 21 км с 21 станции. Тя ще се разширява към "Слатина" и "Младост". С нея подземната железница ще стане 51 км с 56 станции.

През 2022 г. ще продължи и разширението на булевардите "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", ще започне и това на "Ломско шосе".

Кметът на София не скри притеснението си от случващото се в градския транспорт предвид коронакризата и скока на цените на тока и газа. Именно заради това ще иска среща с премиера Кирил Петков. На нея тя ще иска конкретика за механизъма, по който общините ще получават компенсации. Фандъкова цитира цифри, които сочат двоен скок на цената на тока, която плаща "Метрополитен". Например за ноември сметката е била 3,5 млн. лв. За същия месец миналата година за ток са платили 1,2 млн. лв. Получените компенсации от държавата за въпросния месец са били 665 хил. лв. Фандъкова акцентира и върху цената на газа и конкретно загубите на "Топлофикация", които също ще иска да обсъди с министър-председателя.


30 декември 2021 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg