фирми продукти
представяме
работа
 
Пътни фирми получили 1.5 млрд. лева аванси

Пътно строителствоПътностроителни фирми са получили почти милиард и половина аванси за обекти. Строи се само за 363 млн., а над милиард лева са изплатените аванси за обекти, за които все още няма готовност за строеж. Това заяви заместник регионалният министър арх. Иван Шишков в ефира на БНТ по повод четвъртия национален протест на пътностроителния бранш.

"Един от основните проблеми, които съществуват между нас и фирмите, е това, че държавата  иска да гарантира парите, които са на целия български народ. Няколко пъти стана въпрос, че има големи инфраструктурни обекти, за които са раздавани пари, за които няма планове. Затова ние искаме да водим разговор с тези фирми как ще гарантираме парите на държавата, които са в тях", отбеляза той, като допълни, че на част от пътностроителните фирми са раздавани пари по непрозрачен начин и без правно основание.

"Всяка година държавата е отпускала бюджет за ремонт на пътища и зимно поддържане в рамките на около 300 млн. за всичките фирми. Те са свършили работа за над 1 млрд. за годината, а в края й с постановление на МС са им раздавани пари, за които няма  няма правно основание - тези пари ги няма в бюджета", подчерта Шишков.

Междувременно пътните строители, които блокираха центъра на София с тежки машини, искат оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. В писмото си до премиера Стефан Янев те посочват, че протестиращите фирми не са толкова, колкото Комитова казва.

"В БКК "Пътища" членуват 83 дружества, заедно с всички нас протестират и наши подизпълнители, доставчици на материали и механизация, както и Камарата на Строителите в България", посочват пътните строители.


11 октомври 2021 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg