фирми продукти
представяме
работа
 
Камък и дърво - духът на планината

Част 1

Камъкът и дървесината са материали, широко застъпени в строителството. Те са предпочитани за планински къщи и хотели, не само заради отличните си изолационни качества, но и заради неподправения чар и уют, който придават на сградите. Но за да бъдат дълго време здрави и красиви, трябва да бъдат добре обработени. В първата част на тази статия ще се спрем на висококачествени италиански продукти, които ще гарантират качествена защита на екстериорни и интериорни елементи от дърво.

Тъй като дървото е един от основните материали, използвани при изграждането на сгради в планината, а сигурността е винаги от първостепенно значение, първо ще се спрем на защитата от огън на дървените конструктивни елементи и ще насочим Вашето внимание към огнезащитна система за дърво PV33 на италианската фирма Aithon.

Aithon PV33 е пожарозащитна термонабъбваща система за масивно дърво или дървесни плоскости, която се състои от прозрачно набъбващо покритие Aithon PV33 и финишно покритие Aithon F3. Системата е предназначена за промяна класа по реакция на огън на дървени елементи и облицовки и за огнезащита на дървени греди и колони. В тази връзка тя има следните класификации:

  1. Клас по реакция на огън В-s1 d0, по методи EN ISO 11925-2 EN 13823 и получените резултати са класифицирани съгласно EN 13501-1.
  2. Клас на устойчивост на огън R15, R30, R45 и R60 съгласно методи ENV 13381-7 и EN 13501-2+А2:2009 за носещи греди, колони, подови и стенни плоскости. Получените резултати са класифицирани съгласно EN 13501-1.

Огнезащитна боя за дървесина
Основни предимства на РV33:

  1. С това покритие могат да се защитават много широк клас дървени конструктивни елементи и дървесни плоскости, вкл. ламперии.
  2. Изпитанията са проведени върху много широка гама от профили – с плътност от 630 до 390 кг/м3.
  3. Освен трудногоримост, при нанасяне на необходимото количество набъбващо покритие PV33, системата осигурява и огнезащита на носещи греди и колони клас R15 до R60 (15 до 60 минути).
  4. Изпитанията са проведени по последните действащи Европейски нормативи и са валидни за целия ЕС.
  5. Актуално ЕТО и становище на НСПБЗН при МВР, които ни дават възможност да работим на територията на РБ.
  6. Огнезащитната боя е абсолютно прозрачна и не променя естествения вид на дървесината. Финишът придава на повърхността мек копринен ефект, благодарение на съдържащия се естествен восък. Ако трябва да се постигне цвят на естествена дървесина, то преди нанасяне на боята дървото трябва да се байцва с байц на водна (спиртна) основа.
  7. Огнезащитната боя се нанася лесно чрез пръскане или ръчно - с валяк и четка и не изисква специална квалификация на персонала. Изисква се само контрол от специалист по време на нанасянето. 
  8. Боята не съдържа вредни вещества и не отделя токсични вещества, вредни за човека, растенията и животните. Отговаря на изискванията на Регламент REACH за съдържание на летливи органични съединения (ЛОС).

Огнезащита на дървени елементи
На второ място, но не и по важност, ще се спрем на бързосъхнещия полиуретанов лак за паркет – Monoflat на италианската фирма ATRIA. Лакът има отлична устойчивост на износване и почистване с домакински препарати. Притежава трайна еластичност и може да се използва за всякакъв вид подови настилки: паркети, дюшемета, корк и др. За да постигнете отлични резултати, най-добре е първо дървесината да се обработи и тонира с импрегнaтор Atriawood Impregnante.

Полиуретанов лак за паркет
Импрегнатор Atriawood Impregnante е дълбокопроникващ импрегнатор, съдържащ добавки за предпазване на дървото от дървояди и сиво гниене. Подчертава естествената красота на дървото. За осигуряване на добър защитен ефект се препоръчва нанасянето му в два-три слоя.

След като сме обърнали внимание на продуктите за защита на конструктивните елементи и подови настилки от дървесина, е ред да се спрем на лака, с който можете да защитите различни облицовки, градински мебели, огради, врати, дограма, беседки, капаци и др.

Atriawood Flatting е яхтен лак, на основата на синтетични смоли, с висока устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия, ултравиолетови лъчи и на морска вода. За осигуряване на добър защитен ефект се препоръчва нанасянето му в два слоя върху предварително байцвана с импрегнатор Atriawood Impregnante дървесина.

Импрегнатор и яхтен лак за градински мебели, дограма, врати, огради
Често изделията от дърво са подложени на атмосферни влияния като дъжд, топлина, студ и ултравиолетови слънчеви лъчи, но ако са добре обработени и поддържани, не се променят за дълъг период. Необработено или зле защитено, дървото променя цвета си, изменя структурата си, понася микробактериални атаки, механична и химична ерозия и постепенно деградира.

Идеално решение за всички повърхности от дървесина, които са на открито, е лак с естествен пчелен восък Cerawood. Прониква добре в дървесната структура и осигурява сигурна защита от ултравиолетови лъчи, влага, плесени, дървояди. При трикратно нанасяне дава копринен сатенен ефект, подчертаващ естествената структура на дървесината, което го прави особено подходящ и за реставрация на старинни мебели и произведения на изкуството от дърво.

Лак с естествен пчелен восък за дървесина на открито
Импрегнаторите и лаковете на фирма АТРИА се предлагат прозрачни и оцветени в 13 цвята по каталог.

Независимо на кой продукт ще се спрете, бъдете сигурни, че освен прекрасен декоративен ефект ще получите качествен и устойчив във времето краен резултат. Гаранция за това дава производителят Атриа, притежаващ международно валидни сертификати ISO 9001 и ISO 14001 за фирмената система за управление на качеството и опазване на околната среда. Те са гаранция за високото технологично ниво на произвежданата продукция, спазване на строгите изисквания за опазване на околната среда и осигуряване на безопасност на труда при нанасяне на покритията.

Продуктите можете да закупите от официалния вносител - фирма Атри ЕООД.


10 септември 2021 - Comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
Атри, огнезащитни бои, огнезащита на дърво, лакове за дърво, импрегнатори за дърво, лакове за паркет, яхтен лак


още от категорията бои, лакове, китове

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg