фирми продукти
представяме
работа
 
Най-продаваните имоти около София са къщите с три спални

Недвижими имотиНай-продаваните типове имоти са къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Това сочи проучване на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София през първото полугодие на 2021 г.

Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите. Сделки се сключват в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Друга тенденция, която обуславя динамиката и ръстовете на пазара през първото полугодие, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище. Вследствие на ограничителните мерки нараства търсенето на домове с повече стаи, за да има пространство за всички членове на семейството, които учат или работят вкъщи.

Предлагането през разглеждания период регистрира 8% ръст и достигна малко над 12,080 жилищни единици, като тези в активно строителство са 3,560. Продължава тенденцията, започнала от началото на пандемията, а именно да намалява броят на проектите, стартиращи строителство - това е един от изводите в последния доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

Търсенето през първата половина на 2021 г. е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (75%) спрямо имоти, закупени с инвестиционна цел (25%).

Купувачите подхождат към избора си на имот прагматично, преценяват нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Преобладващата част от купувачите са млади хора и семейства с тexнoлoгични пoзнaния и eĸoлoгични цeннocти, ориентират се към лecнoдocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo ĸaчecтвo нa живoт, зони за спорт и допълнителни услуги по поддръжка и управление.

Активното търсене и временно намаляване на предлагането - ефект от здравната криза, доведе до лек ръст при продажните цени от 8%. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 156 000 – 270 000 евро за апартаменти и 270 000 – 486 000 евро за къщи.

Наемите остават без промяна. Те се задържат между 950 – 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2,000 евро при къщите.

Предвид активното търсене и по-бавния темп на ново строителство очакванията са, че търсенето ще изпревари предлагането в средно висок и висок сегмент на жилищния пазар през втората половина на годината. Поради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и повишаване на цените. Регистрира се определена тенденция при новоизграждащите се жилищни комплекси с къщи - от по-големи къщи към по-компактни, според конкретните нужди на дадено семейство.

При проектите ново строителство елементите на "устойчивото" строителство ще навлизат все по-масово. Най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, ĸoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжĸa.


20 август 2021 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
имоти, ново строителство, жилищно строителство


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg