фирми продукти
представяме
работа
 
Ръст на строителството в България през юни, свиване в ЕС

Строителни дейностиПродукцията в строителния сектор на ЕС се сви през юни за втори пореден месец, докато в рамките на България строителството отбеляза едно от най-добрите повишения спрямо останалите страни членки на съюз, показват данни на Евростат.

На годишна база продукцията в българското строителство нарасна през юни с 4,7% след повишение с 4,1% през май, но следвайки по-солидните повишения през март и април съответно с 11,1% и с 15,4 на сто. В рамките на второто тримесечие строителната продукция в нашата страна се повиши с 1,7% спрямо първите три месеца на годината, когато се повиши с 1,9%, докато спрямо година по-рано нарасна с 8,0% след понижение с 0,1% през периода януари - март 2021 г. Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза едно от най-солидните повишения през юни с 1,6% спрямо май, когато обаче се сви с 2,2%, като това представлява първо повишение след два поредни месеца на спад.

Строителството в ЕС се понижи през юни с 1,2% спрямо май, когато се сви с 0,2%, а в рамките на еврозоната отбеляза спад с 1,7% след понижение с 0,4% месец по-рано.

Най-силен спад през юни отбеляза строителството в Словакия (с цели 6.5%), следвана от Испания (с 3,6%) и Австрия (с 3,3%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено в Словения (с 4,8%), Унгария (с 3,6%), Румъния (с 2,0%) и България (с 1,6%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната нарасна през юни съответно с 3,5% и с 2,8%, но след доста по-солиден растеж с 10,7% и с 12,2% през май.

Най-силен ръст на годишна база в строителството през юни беше отчетен в Унгария (скок с цели 27,7%), Румъния (с 10,25) и Австрия (с 10,0%), докато най-силно понижение беше отчетено в Испания (спад с 10,6%), Германия (с 1,6%) и Белгия (с 0,6%).

В рамките на целия ЕС и в частност на еврозоната строителното производство се повиши на тримесечна база през периода април - юни съответно с 0,8% и с 0,5%, а на годишна база - съответно с 14% и с 16,5%.


18 август 2021 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
строителство, строителен сектор, строителни дейности


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg