фирми продукти
представяме
работа
 
Проект за ремонт на ВиК мрежата в София влиза в Плана за възстановяване и устойчивост

ВиК проектиПроект на Столична община за изграждане, доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадъчни води в населени места между 2 и 10 хил. еквивалент жители да бъде включен за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост. Това предложение ще направи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова пред МС, стана ясно по време на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова.

На нея присъстваха и заместник-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Валентина Върбева, Иван Иванов, председател на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД, зам.-кметът на Столична община Ирина Савина и др.

Проектът включва програма за изграждане на канализационни системи и подобряване на водоснабдяването в по-малки населени места като Кокаляне, Панчарево и др., които не попадат в проектите за ремонт на мрежите, които се финансират по Оперативна програма "Околна среда" в общината. Министър Комитова информира, че по Плана за възстановяване и устойчивост Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще разполага с около 600 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването в страната. В неговия първоначален вариант е бил включен и проектът на Столична община, но той отпада, след забележки от страна на Европейската комисия и Министерството на финансите, свързани с наличието на частен концесионер на ВиК услугите в столицата, липсата на демаркация на проектите, които ще се реализират с безвъзмездна европейска помощ и с финансиране от концесионера, както и опасността от получаване на недопустима държавна помощ.

По предложение на министър Комитова за отстраняване на забележките и внасяне на коригирания проект в плана ще работят съвместно експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столична община и Български ВиК холдинг ЕАД.

"Проектите са важни за хората в малките населени места, които от години чакат изграждане на канализационни и водопроводни системи. Но е важно ние също да подадем проекти в плана, които да бъдат одобрени и финансирани, а не връщани", подчерта министър Комитова. Тя добави, че при встъпването си на поста служебното правителство е заварило четири поправки по плана след забележки от страна на ЕК. В момента се отстраняват констатираните слабости и се предлагат работещи проекти, съобразени с изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост, "зелената сделка" и правилата на Комисията.

Министър Комитова информира, че страната ни има възможност да внесе повече проекти по плана, които ако са добри и отговарят на всички изисквания, могат да бъдат финансирани. Така ще се гарантира, че имаме достатъчна проектна готовност и ако един проект бъде отхвърлен, ще се финансира друг.

Тя напомни, че нуждите в отрасъл ВиК са за няколко десетки милиарда лева и в много региони на страната трябват спешни мерки.


2 юни 2021 - Монитор




Няма коментари


ключови думи
ВиК, водни проекти, водна инфраструктура, канализация


още от категорията вик

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg