фирми продукти
представяме
работа
 
Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани

Реставрация на сградиНад 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани. През 2015 г. беше актуализиран списъкът от Община Варна с паметниците на културата в града. Тогава в него бяха добавени още около 120 сгради. Сега те са общо 550, каза архитект Йордан Павлов от Камарата на архитектите в България.

Той допълни, че документите все още стоят в Минстерството на културата и чакат одобрение, защото процесът е труден и дълъг. Сградите трябва да бъдат категоризирани, за да може да се пристъпи към проектиране, реставрация и консервация на някои от тях, обясни експертът. Павлов разясни, че голяма част тези сгради вече са паметници на културата. Към настоящия момент има 23 реставрирани сгради.

"Успяхме да приемем и бюджет за проектиране на реставрации на сгради, на които съсобственик е Община Варна. Една такава сграда е къщата на Антон Новак в Морската градина, като впоследствие идеята е тази сграда да бъде превърната в музей".

Миналата година бяха гласувани средства за конкурса за проектиране на пространството в центъра на града, с печалноизвестното име "Дупката", но ситуацията с коронавируса възпрепятства организирането на този конкурс. Идеята е да се направи същият международен конкурс, който беше направен за библиотеката и беше изключително успешен.

Бюджетът на Варна не е достатъчен, за да се реализира строежът без външна подкрепа, уточни Павлов.


5 март 2021 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
ремонт на сгради, реставрация на сгради, паметници на културата


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg