фирми продукти
представяме
работа
 
Отпускат 50% субсидия за саниране на еднофамилни къщи

Саниране на къщиРазлични проекти за енергийна ефективност на домакинствата могат да бъдат финансирани с европейски средства. Това коментира пред БНР-Бургас заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Парите ще са по линия на Плана за възстановяване на Европа, по който има изискване 37% от средствата да бъдат изразходвани за внедряване на екотехнологии и мерки за енергийна ефективност. За България от плана се падат 6,2 млрд. евро.

"Конкретно за индивидуалните граждани или еднофамилните сгради, които до момента не им се обръщаше внимание. На първо място, от страна на Министерството на енергетиката, искаме да приложим индивидуални мерки във всяка една от тези сгради. Да дадем шанс на гражданите, на конкурентен принцип, да кандидатстват за закупуване на енергоефективни термопомпи, за подмяна на своите стари климатици с много по-модерни – клас A++. Другите две алтернативи, от които могат да се възползват те, са инсталация за соларни панели за топла вода. И не на последно място – възможност сами да произвеждат собствена електрическа енергия с фотоволтаици с инсталирана мощност до 3 киловата", каза Станков. Той поясни, че проектите за еднофамилните къщи ще се субсидират с 50% от цената, а за социално слабите граждани се обмисля делът да бъде по-висок.

Ще се даде възможност за изграждане на покривите на малки фотоволтаични централи, поясни Жечо Станков. По същия план ще се финансира и саниране на сгради.

Зам.-министърът добави, че вече има списък с проекти в 84 общини в страната също ще бъдат подпомагани за реализация на енергоспестяващи проекти по Плана за възстановяване на Европа. Той прогнозира, че ще останат средства за финансиране и на такива начинания и в други общини у нас и затова призова кметовете и местните власти да бъдат активни.


25 февруари 2021 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
саниране на къщи, енергийна ефективност, термопомпи, фотоволтаични централи


още от категорията саниране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg