фирми продукти
представяме
работа
 
Депутатите решиха ателиетата, в които се живее, да имат жилищен статут

Недвижими имотиЖилищата, които по документи се водят ателиета, вече няма да могат да се продават за жилищни цели, ако не са с коректен статут и не отговарят на всички изисквания за това. Такава промяна приеха на второ четене депутатите в закона за устройството на територията, съобщава "24 часа".

Сега тези имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, но в тях реално се живее. За ателиетата единствено се изисква да имат санитарен възел, докато за жилищата има много повече условия - самостоятелен вход, кухня, баня, складово помещение.

Изданието посочва, че заради по-ниските изисквания в новите сгради има множество такива имоти.

В приетите изменения на закона се дава право на ДНСК да проверява фирмите, които изпълняват строителен надзор както и доклада на консултантите, в резултата на който е одобрен съответният инвестиционен проект и е издадено разрешение за строеж.

Депутатите завишиха и изискванията към лицата, които оценяват съответствието на инвестиционните проекти - те трябва да имат поне 5 години стаж, да са технически правоспособни и да имат магистърска степен.

Бе приет още регламент за паркирането под земята в сгради, разположени в съседни урегулирани поземлени имоти. То може да се осъществява чрез общ достъп въз основа на писмен договор с нотариална заверка на подписите за учредяване на право на преминаване. Договорът се сключва дори когато имотите, съответно правото на строеж, са собственост на едни и същи лица.

Предвижда се още министърът на регионалното развитие да развива и поддържа Единен публичен регистър по устройство на територията. Кметовете на общини пък ще организират поддържането на Архив на одобрените устройствени планове и измененията им, както и архив на издадените строителни книжа. Същото е предвидено и за областните управители. В тях ще попадат издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти, разрешения за строеж и др.

Ще бъдат обединени и регистрите, поддържани от министерството, ДНСК, областните управители, общинските и районните администрации.


27 януари 2021 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
жилищно строителство, имоти, ЗУТ, ново строителство


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg