фирми продукти
представяме
работа
 
ВиК: Няма риск от водна криза във Варна и Бургас

Водна инфраструктураНяма никакъв риск от водна криза във Варна или в Бургас. Това заявиха управителите на ВиК дружествата в двата морски града в отговор на обвиненията на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на БНТ. Той упрекна Областната управа и ВиК Варна, че вече 11 месеца бездействат и не са предприели мерки за алтернативно водоснабдяване на града.

По думите му водата от яз. "Камчия" ще стигне най-много до май тази година. От ВиК дружествата обаче са категорични, че проблем няма, тъй като само през декември в язовира са се влели 20 милиона кубика и в момента той е пълен наполовина.

"Водна криза по Черноморието няма да има както тази година, така и надявам се, следващата. Тъй като водните количества, които ползваме в област Варна, са достатъчни, за да не се притеснява населението от такъв проблем", категоричен бе инж. Валентин Вълканов от ВиК Варна, като допълни, че годишният график на МОСВ е пристигнал при тях през октомври, а два месеца по-късно ресорният министър е решил да намали водните количества, които самият той е разрешил, а това се е отразило на баланса на водата. Поради тази причина регионалното министерство, областният управител и кметът на Варна са посъветвани да не се променя количеството на водата, допълни инж. Вълканов.

400-те хиляди кубика за ползване са недостатъчни за населението на област Варна, затова при такива ситуации трябва да бъде консултирано с ВиК дружеството дали трябва да се намалява водата.

"За мен е недопустимо институциите да си разговарят през медиите и да се спекулира с тази толкова болезнена тема - остава ли населението на Варна и Бургас без вода", заяви областният управител на Варна Стоян Пасев. Той призна, че нивата на язовирите са по-ниски, но е твърде рано да се обявява бедствено положение.


7 януари 2021 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
ВиК, водни проекти, водна инфраструктура


още от категорията вик

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg