фирми продукти
представяме
работа
 
София получи общ стандарт за градската среда, при неспазване глобата е до 2000 лева

Стандарт за градската средаСофия вече има своя Наредба за градската среда, която ще въведе единни правила за всички елементи - настилки, пейки, колчета, фасади, шрифтове на табелите и др. С новите нормативни изисквания ще трябва да се съобразяват изпълнителите на реконструкции, пристрояване и надстрояване, на основни ремонти на сгради и съоръжения, улици и площади.

Санкциите, предвидени за нарушения на наредбата, са глоби от 200 до 500 лева за физическите лица и от 500 до 2000 лева за юридическите.

София последна в Европа получава своя наредба за градската среда

Тази наредба е първа за страната, но София се оказва последната европейска столицата, която получи единни стандарти за градската среда. "В Белград при изготвянето на тяхната наредба бяха поканени консултанти от Виена и Прага. Така се извърши задълбочено проучване на автентичните настилки на града и от кои кариери са били доставени навремето", обясни Борис Бонев от "Спаси София". Той подкрепи наредбата, разработена от главния архитект на София Здравко Здравков.

С нея се обособяват зони в София, които ще бъдат със специфичен режим на регламентиране на градските пространства и елементите в тях, като се съобразява с културните и исторически дадености и архитектурното наследство.

Арх. Здравков: Стъпка по стъпка ще се хармонизира градската среда

Арх. Здравков посочи, че единната стилистика в градската среда постепенно, "стъпка по стъпка", се налага като даде пример с уличното осветление по ул. "Граф Игнатиев". Същите стълбове могат да се видят и в "Люлин", посочи той.

"Ако в район "Средец" инвеститор поиска да превърне магазин за парфюмерия в книжарница, от администрацията ще му дадат стандартите за оформянето й", поясни бъдещата практика арх. Здравков. Новата наредба задава и рамката как да се създават в бъдеще стандарти, по които да се подреди градското обзавеждане, подчерта той.

София ще има единен шрифт за всички табели и надписи

С наредбата се приемат стандартите за шрифта на София, информационните табели, туристическата навигация и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 от Централната градска част на София. Тази първа зона, в която ще се наложи единният шрифт е в обхвата на ул. "Граф Игнатиев" между ул. "Алабин" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Солунска" в участъка между бул. "Витоша" и пл. "Славейков", пл. "Гарибалди", ул. "6-ти септември" в участъка между ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Цар Освободител", ул. "Цар Шишман" в участъка между ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Народно събрание" и ул. "Ген. Паренсов" в участъка между ул. "6-ти септември" и ул. "Цар Шишман".

Предстои разписването и гласуването на още стандарти за градската среда, които ще се прилагат за фасадите, осветлението, градското обзавеждане, спирките и т.н.


17 декември 2020 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
архитектура, градска среда, ремонт на сгради


още от категорията архитектура, проектиране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg