фирми продукти
представяме
работа
 
С пари от държавния ВиК холдинг ще се спасява Бургас от безводие

Водни проектиФинансирането на всички необходими дейности за недопускане на воден режим на Бургас ще се извърши от новосъздадения български ВиК холдинг, а изпълнителите на строителните дейности ще се изберат по Закона за обществените поръчки, обяви днес управителят на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев. Той участва в извънредно заседание на общинския съвет на града, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

В петък миналата седмица министърът на екологията Емил Димитров обяви в парламента, че в язовир "Камчия", който осигурява водоснабдяването на Бургас, има вода до май. Днес обаче изрази мнение, че дори и да няма валежи, тя ще стигне за 11 месеца.

Българският ВиК холдинг, който ще осигури парите за нужните дейности за спасяването на Бургас от водна криза, беше създаден с правителствено решение през януари, като задачата му е да управлява държавните ВиК дружества, които ще прехвърлят на холдинга дяловете на държавата чрез апортна вноска. Новата структура ще има капитал 1 млрд. лева и ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в страната.

Основната цел на новия холдинг ще е да не се допускат кризи като тази в Перник. Надеждите са, че след като ВиК дружествата са под една шапка, ще се подобри координацията и контролът в управлението им.

Не липсват обаче мнения, че заложените задачи няма как да бъдат изпълнени, като създаването на холдинг издава или неразбиране на проблема, довел до водната криза в Перник, или умишлен опит за централизация и заграбване на още власт с цел за разпределянето на още повече пари.

Може ли Бургас да пие морска вода

На заседанието на общинския съвет днес бяха обсъдени дейностите, които предстои да бъдат извършени, и възможните решения. Сред тях е включително проучване на възможностите за пречистване на морската вода и използването й за битови нужди, както се прави в Израел. Пред съветниците инж. Тенев коментира, че това е възможно, но цената на водата "ще скочи неимоверно".

Иначе комисия, формирана от кмета на Бургас Димитър Николов, ще проучи също какви източници на подземни води има в района и дали може да се вземе вода от други язовири. Възможните решения ще се дадат на ВиК-Бургас, което да прецени кое от тях може да се реализира.

Шефът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев посочи, че местни източници, включително на подземни води, могат да осигурят не повече от 10% от нужната вода на областта.

По-рано днес на национално съвещание в сградата на областната управа в Бургас, на което участваха министърът на екологията Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, областният управител на Бургас, кметовете и представители на ВиК дружествата в Бургас, Сливен и Варна, бяха обявени одобрените към момента мерки.

Вода ще се вземе от два язовира за напояване

Подобно на решаването на проблема с водната криза в Перник и в Бургас ще се работи по доставяне на допълнителни количества вода за осигуряващия водоснабдяването на Бургас и няколко населени места в областта язовир "Камчия". Допълнителни водни количества ще се вземат от язовирите "Ахелой" и "Порой".

По данни на МОСВ в момента в тях има общо около 9 млн. кубика вода, която може да се използва. Месечно област Бургас потребява около 3.5 млн. кубика. В язовир "Камчия" има 108.5 млн. кубика вода при капацитет 233.5 млн. кубика, но полезният обем е 32.590 млн. кубика при обща консумация от него 6.18 млн.

Част от мерките за спасяване на Бургас от водна криза е намаляване на водоподаването на Варна от язовир "Камчия", като третият по големина град в страната ще получава вода от деривация "Китка", без това да се отрази на цената на водата. В момента за Варна отиват 2.5 млн. кубика.

В момента язовирите "Ахелой" и "Порой" са собственост на дружеството "Напоителни системи" с принципал Министерство на земеделието, но предстои да бъдат прехвърлени на областния управител на Бургас. След това ще трябва да се изградят общо 10 километра довеждащи водопроводи за свързване с деривацията "Камчия".
Нужно е също да се ремонтират водните кули и язовирните стени на двата водоема, както и да се изградят пречиствателни и помпени станции. До момента разчетите са, че за това ще са необходими около 60 млн. лева.

Ще се дадат ли 60 млн. лв. без обществена поръчка

Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е 20 февруари, което е трудно осъществимо, ако се спази традиционната процедура по ЗОП. При това положение няма да е чудно, ако както при изграждането на водопровода за Перник, нужните дейности се възложат без обществена поръчка на някое държавно дружество. Още повече че в традиционния месечен график за декември за използване на водите на комплексно значимите язовири в страната екоминистерството предлага да бъде обявено бедствено положение в Бургас, за да може в бързи срокове местното ВиК дружество да вземе мерки за справяне с очертаващото се безводие. Решението за това трябва да се вземе от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Владислав Панев, съпредседател на Зеленото движение, коментира днес пред Би Ти Ви, че "когато има бедствено положение, няма търгове, няма поръчки, няма нищо. "Едни 60 млн. ще се раздадат по усмотрение на властта. Още повече че за три работни дни министър Димитров четири пъти си сменя позицията", допълни той. Днес пред общинските съветници изпълнителният директор на "Напоителни системи" Снежана Динева обяви, че дружеството е предоставило всички необходими документи за смяната на собствеността и оказва пълно съдействие. Решението за смяната на собствеността трябва да се вземе от Министерския съвет.

Съветниците искат отчет къде отива водата от "Камчия"

Общинските съветници в Бургас днес изразиха недоволство, че в заседанието на общинския съвет не взеха участие представители на министерствата на околната среда и земеделието. Те приеха и решение да изпратят официални въпроси на МОСВ и МРРБ, като ще настояват да научат какви краткосрочни и дългосрочни мерки се предприемат, за да не се допусне воден режим в Бургас. Ще искат и ясно разписване на планираните дейности с техните срокове, финансиране и отговорници.

Съветниците бяха и недоволни, че към момента не се посочват виновници за създалата се ситуация. По повод твърденията, че основната причина за изпразването на "Камчия" е използването на повече вода от едноименния ВЕЦ, собственост на близкия до почетния председател на ДПС Ахмед Доган Димитър Тадаръков, инж. Ганчо Тенев обяви, че централата е подчинена на ВиК дружествата в Бургас и Варна и през нея е минавала толкова вода, колкото е подавана към двата града.

Разследване на "Капитал" от септември показва, че през ВЕЦ "Камчия" през последните години е минавала с 30% повече вода от консумацията. Това се потвърждава и от данни в графика на МОСВ за ползване на водите за декември. В частта за язовир "Камчия" е записано, че е установено "ежемесечно разминаване" между отчетените водни количества във ВЕЦ "Камчия" и измервателните устройства, монтирани към пречиствателната станция на язовира.

В тази връзка министърът на екологията Емил Димитров е назначил комисия, която трябва да провери казуса и да му докладва решение в едномесечен срок. Като вариант за решение се посочва монтиране на нови измервателни уреди.

Те поискаха също МОСВ да дава всеки месец справка за изразходваните обеми от "Камчия" по сектори. Общинският съветник от ГЕРБ Бойчо Георгиев обаче уточни, че това е искане с пожелателен характер, защото съветниците не могат да задължат министерството да им даде тези данни.


1 декември 2020 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
ВиК, водни проекти, водна инфраструктура


още от категорията вик

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg