фирми продукти
представяме
работа
 
МРРБ ще дигитализира строителния сектор

Дигитализация на строително-инвестиционния процес"Дигитализацията на строително-инвестиционния процес е важна не само за строителния сектор, но и за българската икономика." Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на стартирането на проект "Подготовка и стартиране на цифрова реформа на българския строителен сектор".

Проектът се финансира по Програмата за подкрепа на структурната реформа 2017-2020 г. и е на стойност 300 хил. евро. Предвижда се да бъде изработена стратегия и пътна карта с конкретни стъпки за реформиране на сектора чрез въвеждане на строително-информационно моделиране в целия строително-инвестиционен процес.

Ще бъдат разработени промени в националната регулаторна рамка в съответствие с европейската и ще се изготви План за национална цифрова платформа за строителството. В него ще бъде определен стандартизиран формат на отворени данни за обмен на информация между доставчиците и възложителите на обществените поръчки – необходими стандарти за въвеждане на строително-информационно моделиране, ИТ инфраструктура, споделени бази данни, съвместното им прилагане в съответствие с изискванията, въведени на европейския пазар.

"С дигитализацията на строително-инвестиционния процес ще се осигурят по-високо качество и по-бързи темпове на проектиране и изпълнение на обектите, а също и тяхната по-добра поддръжка и удължаването на живота им", подчерта Йовев, като допълни, че с цифровизацията ще се повиши и конкурентоспособността на българските компании, които ще могат да отговорят на изискванията на световните строителни пазари.


13 октомври 2020 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
МРРБ, строителство, обществени поръчки, строителни проекти


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg