фирми продукти
представяме
работа
 
Как да се погрижим за оформлението на заобикалящата ни среда?

Бетонни настилки от SеmmelrockЧесто поставяме оценка на едно пространство, водени само от хармоничната му, цялостна визия. А в тази хармония влизат множество мащабни и по-малки елементи. От озеленяването, основните сгради и специфики на терена, през всички характеристики на пейзажа, които са създадени допълнително, като вътрешни дворове, площадки, градински огнища, мини езерца или беседки и огради. Тези функционални елементи подобряват пейзажа, като добавят визуална привлекателност, улесняват разделянето на площта на отделни зони и очертават граници.

Често за да бъдат лесно разпознати функциите, се използват различни материали, текстури и височини, а за постигане на завършена цялост е много важно да се съобразите с растителността, тоест вашите цветя, храсти и дървета. Има практични варианти за оформление, които обхващат само поставяне на пътека около дома или няколко "стъпки" в тревата на двора, но когато говорим за атмосфера, уют и удовлетворение от заобикалящата ни среда, то тогава се нуждаем от повече усилия. Независимо от мащаба, трудностите ще внесат красота и наслада във вашето жизнено пространство на открито.

Бетонови настилки от SеmmelrockКак да направим по-впечтляваща нашата градина и едновременно с това да се погрижим за околната среда, подобряване на микроклимата и комфорта на живот? Защо да не започнем от настилките?

Какво означава водопропускливи настилки?

Като водопропускливи настилки най-общо могат да се определят настилки, изградени от отделни елементи, монтирани с фуга помежду си, върху незапечатана основа, която позволява инфилтрацията на дъждовната вода в почвата.

Бетонни настилки от SеmmelrockАко си задавате въпроса какво е "незапечатана основа" – можем да кажем кратко, че това е основа, изградена от различни фракции (едрини) трошен камък, които се уплътняват без използването на допълнителни вещества, които пречат на преминаването на водата.

Но защо това е важно?

Защото когато се използват водонепропускливи настилки, дъждовната вода се налага да се оттича в канализационната система от повърхността на терена, което при поройни дъждове често означава за кратко време да се получат големи локви, които се стичат по посока на наклона по цялата улица например.
Бетонни настилки от SеmmelrockОт друга страна, най-разпространеният пример за водопропускливи настилки са бетонни блокчета (плочи), познати още и под термина "паваж", които се подреждат с минимална фуга 5 mm и позволяват на водата да преминава не само през фугите помежду им, но и през самата настилка, тъй като бетонът има определен коефициент на водопропускливост.

Предимствата обаче далеч не са само в този аспект. Благодарение на разнообразието от формати, цветове, структури на повърхността, бетоновите блокчета за настилка предлагат и богата гама от възможности за създаване на уникален дизайн, лесно се подменят и с тях можете да оформите пътеки, алеи, площадки, тераси, място за паркиране и др.

Бетонови настилки от SеmmelrockИ все пак какви са предимствата на бетоновите настилки и защо те са толкова популярни сред ландшафтните архитекти при създаването на техните проекти?

Да започнем от факта, че бетонните настилки са устойчиво решение не само защото позволяват на дъждовната вода и водата от снеготопенето да се инфилтрира в почвата и по този начин запазват почвата от ерозия.

В комбинация с модулната система за управление на атмосферни води Raineo StormBox, водата може да се събира и използва за напояване или друг вид употреба, което би намалило загубите на този ценен ресурс.

Бетонови настилки от Sеmmelrock

Когато не се разчита само на повърхностното оттичане на вода, лесно може да се "облекчи" канализационната система, което е сериозен проблем в модерните градове. А когато водата не се "изхвърля в канализацията", тя се връща в околната среда, като запазва "подпочвените води", а чрез тях реките и езерата. Всяка възможност да върнем в природата ценен ресурс като водата ще ни помогне да запазим заобикалящата ни среда и качеството си на живот.

Водопропускливите настилки позволяват подобряването на микроклимата в съвременните мегаполиси, при монтаж на широка тревна фуга позволяват изпаряването на влага във въздуха, с което "намаляват" температурата на въздуха. Когато водата се изпарява, запазваме и естествения процес на движение на водата в атмосферата.

Настилките от естествени материали, като бетоновите изделия, не съдържат токсични вещества и не увреждат екосистемата ни.

Не на последно място, настилките от бетон могат да се рециклират на 100%.

Помислете как красотата и удобството могат да допринесат за опазването на природата, без да се налагат компромиси с личния Ви стил или с постигането на мечтаната визия.

Автор: Земелрок щайн унд дизайн


9 октомври 2020 - Comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
Земелрок щайн унд дизайн, ландшафтно оформление, бетонни настилки, плочи за градини, алеи, пътеки, настилки за паркинги, бетонови настилки


още от категорията градини, озеленяване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg