фирми продукти
представяме
работа
 
След 10 години всеки трети киловат ток ще е еко

Възобновяеми източници на енергияВ следващите 10 години до 2030 г. икономиките на Централна и Източна Европа могат да покрият 34% от нуждите си за енергия чрез възобновяеми източници. Това показва доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), изготвен по искане на Еврокомисията.

По данни на Инициативата за енергийна свързаност на Централната и Източна Европа използването на възобновяеми източници може да пести на гражданите до 3 милиарда евро на година за енергийни разходи през 2030 г. Причината е, че инвестиционните разходи за слънчеви панели например намаляват драстично през последните години и се очаква тази тенденция да продължи, което пък води до по-ниска цена на добиваната от тях електроенергия.

В момента най-ниските цени за ток от нови централи се постигат именно при соларните паркове - около и под 20 евро/мВтч. За сравнение цената на тока на АЕЦ "Козлодуй", инвестицията в която е изплатена отдавна, е над 25 евро/мВтч, а на този от ТЕЦ "Марица изток 2" - около 80 евро/мВтч. В същото време икономическата полза и климатичният ефект може да доведат до допълнителни социални и здравни ползи, които се изчисляват на 35 млрд. евро през 2030 г., става ясно от доклада.


5 октомври 2020 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
ВЕИ, възобновяеми източници, екоенергия, зелена енергия


още от категорията алтернативна енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg