фирми продукти
представяме
работа
 
Wienerberger Brick Award 2020: В чест на висококачествената керамична архитектура

Архитекти от цял свят показаха своите иновативни концепции с керамични материали: 644 проекта от 55 държави и 520 архитекти участваха в конкурса.
    
Победителите на Wienerberger Brick Award 20 впечатлиха журито с креативни и дръзки архитектурни концепции.
    
За първи път в историята на конкурса, Brick Award 20 беше събитие, достъпно за всички през онлайн лайвстрийм.

Wienerberger Brick Award 20
Виена, 23 септември, 2020 – "Архитектурата има специфична свързваща роля, която координира връзките между хората и инфраструктурата. В градска среда виждаме нуждата от иновативни подходи, които предоставят креативна атмосфера в строителството на жилищни сгради и офиси." – това заяви Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), Председател на управителния съвет на Винербергер.

Village Center in Sanhe
Модерният и динамичен свят, в който живеем, постоянно налага разнообразни промени и в сферата на архитектурата. Затова индустрията трябва да бъде бързо и лесно адаптивна към нов дизайн, материали и разнообразни технически приложения.

Освен завишените очаквания за естетика, архитектурата като индустрия е подложена на постоянно покачващите се технически изисквания и строги регулации относно качеството на използваните материали. На свой ред, енергоефективното строителство и тенденциите към рециклиране са едни от главните направления, на които днешната архитектура обръща значително внимание.

Като финал на трудното задание, професионалистите в сферата трябваше да имат предвид и тенденциите на пазара и покупателната способност на крайния потребител.

Затова конкурсът Wienerberger Brick Award предостави за пореден път възможност на архитекти от цял свят да споделят своите иновативни концепции с керамични тухли.

"Целта на конкурса е да вдъхновява, да споделя концептуални дизайни и да търси нови и дръзки начини на строителство. 2020-та година отбеляза деветия пореден път, в който Винербергер представя този интернационален конкурс. За тазгодишното издание, Wienerberger Brick Award достигна рекордни цифри – 644 проекта, 55 държави, 520 архитекти!" – Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), CEO Винербергер.

Experimental Brick Pavillion
Конкурсът Wienerberger Brick Award 20 раздаде награди в пет категории, един Голям Приз и една Специална Награда на обща стойност от 29,500 €. Категориите в конкурса бяха:

  • "Feeling at home" (11 финалисти)
  • "Living together" (10 финалисти)
  • "Working together" (9 финалисти)
  • "Sharing public Spaces" (11 финалисти)
  • "Building outside the box" (9 финалисти)

Последната категория е пряко съсредоточена върху креативни проекти с поглед към бъдещето, които комбинират иновативни приложения на тухли, използването на нови строителни технологии както и керамична орнаментика по специална изработка.

Журито

Тазгодишното жури на конкурса се състоя от 5 меджународно признати имена в архитектурата:

Арх. Хелиена Гланц (Helena Glantz), урбанистичен дизайн, Швеция

Арх. Тони Гиронес Садера (Toni Gironès Saderra), Испания

Арх. Тина Грегорич (Tina Gregoric), Деклева Грeгорич Архитекти, Словения

Арх. Мете Кюне Франдсен (Mette Kynne Frandsen), Хенинг Ларсен Архитекти А/С, Дания

Арх. Джонатан Сърджисън (Jonathan Sergison), Сегисон Бейтс Архитекти, Великобритания

Победителите

University of Silesia Faculty of Radio and Television
В деветото издание на конкурса имаше проект, който се отличи от всички останали и взе не само Гранд Приза, но и наградата в категория "Sharing Public Spaces". Това бе проектът на Университета в Силезия, Факултет по радио и телевизия с архитекти BAAS arquitectura, (Испания); Grupa 5 architekci (Полша) и Maleccy biuro projektowe (Полша).

На пръв поглед, сградата допълва историческата структура на улицата в Катовице, която е пропита с историята на Силезийските въглища. Радикалният, но фин архитектурен подход си проличава в тъмно засенчената отворена тухлена решетка, която изцяло обгръща скромно съществуващата многофамилна къща на миньори. В по-голяма абстрактна конструкция в постройката се помещава и производство на електрически крушки, като това е спечелен Европейски проект по архитектура с цел съоръжението да не бъде разрушено.Prototype Village House
Победителят в категорията "Living together" е устойчивият проект "Prototype Village House" на Рафи Сегал (Rafi Segal) и екип от работилници на Масачузетския Технологичен Институт (МТИ).

Къщата е прототип за достъпна акомодация, чиято модерна и ефикасна архитектура е специално адаптирана за местните нужди в Руанда.

Поради тази причина, проектът е изследвал типологията на жилища в региона, като предоставя различни възможности за комбиниране на къщите по двойки с различно разположение, създавайки различни градски модели.Iturbide Studio
"Iturbide Studio" на архитект Тайер Маурисио (Taller Mauricio) и архитект Роша Габриела Карийо (Rocha Gabriela Carillo) (Мексико) е проектът, който спечели наградата в категория "Feeling at home".

Върху 7x14-метров парцел архитектите построиха триетажна тухлена кула, която се издига от мрежа на нискоетажни съседни сгради. Състои се от три подредени помещения от 28 квадратни метра, като структурата е обградена от северната и южната страна от вътрешен двор. Малката и деликатна конструкция позволява лесно движение из стаите през плъзгащи се прозорци с големина на стената към двата двора.

Имайки предвид, че къщите в този квартал на Мексико Сити имат предимно един-два етажа, в триетажното "Iturbide Studio" различните пространства се открояват много интензивно, свързвайки улицата и приземния етаж със силуета на града, където разнообразните и оживени покриви на сградите съжителстват с върховете на дърветата.

Накратко – "произведение, което преди всичко търси тишина, синтез, непрекъснато, повтарящо се и почти натрапчиво използване на определен материал."Can Jaime i nIsabelle
В същата категория проектът "Can Jaime i n´Isabelle" от "TEd´A arquitectes" в Испания бе отличен със Специалната Награда на конкурса.

Разположена на леко склонен хълм, тази еднофамилна къща в Майорка интерпретира класическия тип дворна къща по съвременен начин. Архитектурата е изградена върху квадрат, без да се налага стриктно и догматично да следва геометрията.

Запечатани отвън в по-голямата си част, класическите дворни къщи разкриват разнообразни пространства, пътеки, растения, затворени, отворени и покрити места: аркади, веранди, тераси. Архитектите TEd'A също използват този тип, за да впишат къщата в пейзажа: камъните на имота са интегрирани във външните бетонни стени, а със зелените покриви къщата става част от културния пейзаж, който се пренася напред с нея.

Строителните материали са прилагани с изключителна точност, така че вътрешните пространства да изглеждат като външни пространства, изтеглени навътре - и обратното. Използването на тухли за изграждането на стените е особено ценено поради факта, че се изгражда място, което, използвайки собствените си ресурси, ще развие приятен микроклимат в различни периоди от годината.City Archive Delft
В категорията "Working together" журито избра за победител проекта на Градския Архив в Делфт, Холандия на Office Winhov (Холандия) и Gottlieb Paludan Architects (Дания).

Журито намери този проект за изключително ясен и прецизно изграден. Откритият приземен етаж е в голяма степен в съответствие с ролята на архива като обществена сграда, място, където историята на града може да бъде показана и достъпна.

Oт друга страна, със своите геометрични аранжировки напълно затворените фасади на зоната на архива карат човек да си мисли за рафт за книги: тънки плочи, изработени от сглобяеми бетонни части, оформят "рафтовете", между които на различни дължини стърчат тухлени пиластри, напомнящи на шипове от книги.

Сградата се представя като тектонична композиция на линии с ефект на дълбочина. Степента на абстракция на релефите отговаря на хаптичните качества на тухлите и създава скулптурен пасианс, който е едновременно затворен и достъпен.Maya Somaiya Library
Библиотеката Maya Somaiya от Sameep Padora & Associates, Индия, бе наградена от журито като победител в най-иновативната категория на конкурса "Building outside the box", като проекта който има всичко, което изисква тази категория.

Пейзажът може да изглежда безперспективен, но тук Sameep Padora и неговото студио в Мумбай са оформили балетна сграда, която изглежда расте като естествено извита от земята. Сложната форма на покрива е направена и оформена от три слоя плитки - 32 милиметра - тухлени керемиди. Съхранявани в компресия, те оформят леки сводове, доказващи колко приключенски съвременен дизайн може да бъде реализиран в прости и местни материали. Този плаващ пейзаж служи за детска площадка към училищната сграда и в същото време обхваща функциите на библиотека. Използвайки историческо вдъхновение от стари тухлени сводове в различни части на света и проектирайки със сложен компютърен софтуер, този проект се изразява с усъвършенствана тухлена структура.

Автор: Винербергер ЕООД


25 септември 2020 - Comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
Винербергер, Wienerberger, строителни материали, тухли, керамични блокове


още от категорията тухли, керемиди

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg