фирми продукти
представяме
работа
 
28-ми сме по поскъпване на жилищата

Недвижими имотиБългария е на 28-мо място сред 56 страни по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Това е отстъпление с десет места спрямо първите три месеца на годината, когато страната ни заемаше 18-то място в индекса.

Компанията обаче уточнява, че използва за България данни на Евростат от първото тримесечие на тази година, когато беше отчетен годишен ръст на цените на жилищата от 4,7%. Индексът на цените на жилищата на европейската статистическа служба за второто тримесечие ще бъде публикуван на 7 октомври.

За шест месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие на 2020 г. жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна основа е отчетен ръст от 1,2%. Турция оглавява индекса на Knight Frank през второто тримесечие с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна основа, но трябва да се отбележи, че инфлацията в страната в момента е около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет през второто тримесечие, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре.

Люксембург е на второ място с годишен скок на цените на жилищата от 13,9%, а третото място се заема от Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. А в десетката попадат още Чехия, Латвия и Хърватия.

Нова Зеландия, Германия и Южна Корея, за които първоначално се смяташе, че са се справили най-ефективно с пандемията, регистрират смесени резултати.

Германия все още не е обявила данните си за второто тримесечие, но Нова Зеландия отстъпва от второ на 11-о място в класацията между март и юни, макар че цените все пак отчитат годишен ръст от 9%. Южна Корея, където ръстът на цените беше анемичен от едва 0,1% през първото тримесечие, отбелязва ускоряване на годишното покачване до 1,3% между април и юни.

Тези тенденции показват, че последиците от пандемията върху глобалния жилищен пазар ще зависят много от състоянието му преди това и срока и строгостта на блокадата и от зависимостта на страните от международното търсене, което пресъхна през последните месеци заради ограниченията за пътуванията, отбелязва Knight Frank.

През второто тримесечие Хонконг, който е един от най-недостъпните жилищни пазари в света, се озовава на дъното на индекса на компанията с годишен спад на цените от 2,8%.

В топ три на най-слабите са още Малта с понижение от 2,6% и Индия с 1,9%.

Годишен спад на цените на жилищата е отчетен също във Финландия и Мароко, а в десетката на най-слабите жилищни пазари в света попадат още Ирландия, Испания, Чили, Сингапур и Южна Африка.


10 септември 2020 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
имоти, жилищно строителство, жилища


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg