фирми продукти
представяме
работа
 
5 млрд. лева за проекти искат строителите

Саниране на сградиПремиерът Бойко Борисов и Камарата на строителите са обсъдили реализацията на проекти за 5 млрд. лева в помощ на сектора през следващите години. Това стана ясно на извънреден брифинг на бранша, в който се включи и ресорният заместник-министър Николай Нанков.

При премиера е обсъдено подновяване на програмата за саниране на стойност 1,6 млрд. лева. Тя е за 3250 панелни блока, за които са подадени вече заявления за обновяване. В отговор на въпрос на "Монитор" Нанков каза, че във ВиК сектора през следващите години се очакват проекти за 2,3 млрд. лева, като напомни за осигурения от държавата бюджет за водни проекти за 1 млрд. лева под шапката на ВиК холдинга. "Малко над 1,3 млрд. лева са евросредствата по ОПОС, като от тях всички ВиК дружества - бенефициенти по програмата, с изключение на ВиК Добрич, което е сключило договор миналата седмица, са сключили своите договори за безвъзмездна финансова помощ по програмата. Сега се процедират обществените поръчки", допълни Нанков.

Зам.-министърът напомни, че визията на кабинета е насочена към създаване на условия за заетост в бранша чрез увеличаване на обемите работа. Запазихме националната си политика в големите инфраструктури проекти, дори ще разширим тази инвестиционна програма, допълни той. Създаваме механизми не само по отношение на програмата за саниране, но предстои и реализацията на много ВиК проекти, каза още той. В бранша по официални данни са заети 200 000 души с потенциал той да расте според обемите на работа.

Николай Николов - заместник-председател на КСБ, изтъкна, че националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради е от изключителна важност на бранша, като напомни, че по нея около 2000 сгради са били обновени. Тя мултиплицира ефекта на голяма заетост и е довела до повишаване на енергийната ефективност на сградите.

Николов изтъкна, че по програмата около 100 000 строители са били заети и допълни, ако тя продължи в този си обем, прогнозни разчети на КСБ показват, че близо 3200 сгради, които са готови да стартират по програмата и са обследвани, отново ще се създаде заетост на 150 000 души, като това мултиплицира ефекта за половин милион български граждани с техните семейства. Той изтъкна, че само един процент са били блоковете с дефекти при санирането, като напомни, че проблемите са били отстранени в рамките на гаранционните срокове.

Заместник-министър Нанков каза, че една от опциите е да се рестартира програмата. Той уточни, че става дума за 3250 сгради и ще са нужни индикативно около 1,6 млрд. лева, като изтъкна, че към момента сумата не е налична. МРРБ е готово с механизъм, по който ще бъде променена и надградена програмата с идеята да се приеме искането на бранша за ограничаване на възможността за участие по програмата - до две сгради на конкретна компания. Ще има и нови правила по отношение на ценообразуването и други. От бранша също посочиха нуждата от по-специфичен подход към цените, като предложиха да се дефинира не обща цена на квадратен метър, а да има цени по дейности.

От бизнеса посочиха, че според тях има възможност средства да се осигурят по линия на ЕС. По данни на КСБ към днешна дата между 20 000 и 25 000 български строители са се върнали от чужбина, като от браншовата организация подчертаха, че те могат да останат тук да работят при осигуряването на необходимите обеми работа.

Строителите поискаха съдействие от МС за прецизиране на децибелите, които се смятат за шум в ресорна наредба, с което да се позволи възможност за работа между 14.00 и 16.00 ч., като посочиха, че в Германия вече работят и в неделя. Заместник-министър Нанков посочи, че би трябвало да има подкрепа за това предложение, особено в тази форсмажорна ситуация, но това трябва да се консултира със съответните ресорни министерства.

По отношение на друг проблем пред бизнеса, свързан с разплащанията, заместник-министърът увери, че сроковете са ускорени.


1 май 2020 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
саниране на сгради, енергийна ефективност, саниране, водни проекти, обновяване на сгради


още от категорията саниране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg