фирми продукти
представяме
работа
 
Очаква се спад в цените на високия клас жилища в София

Недвижими имотиПрез изминалата година покупката на жилищен имот остава една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Влагането на капитал в този вид активи е сравнително достъпно и предполага добра доходност. За това свидетелства и високият дял - 40%, на купилите жилище с инвестиционна цел през втората половина на 2019 г. Това е един от изводите в последния доклад на компанията Colliers за пазара на жилищни площи във високия и средно високия сегмент в София.

Предлагането през втората половина на 2019 г. отбелязва 8% ръст и достигна 10 600 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4 хил. Поради засиленото търсене покупката на имоти на етап "в строеж" продължава да бъде един от характерните пазарни трендове. Този тип транзакции заемат дял от 40% от общия обем. Основните критерии при избор на жилище са квартал, район, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, функционално вътрешно разпределение, паркомясто.

В края на 2019 г. започна да се наблюдава намаление на цените в някои от проектите, които са завършени преди година, отчита компанията. Като цяло обаче, предоставянето на допълнителни отстъпки от офертната цена не са практика.

Средните цени за продажба на жилища във висок и средно висок сегмент в София за апартамент с две спални са между 145 хил. и 180 хил. евро, а с три спални - 210 хил.- 250 хил. евро. Къщите от редови тип се продават за 250 хил. - 420 хил. евро, а самостоятелните са над 450 хил. евро.

Средните наеми в разглеждания пазарен сегмент започват от 950 евро и достигат до 1 600 евро за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2 хил. евро.

През 2020 г. може да се очаква спад в цените между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, които не успеят да постигнат планирания обем продажби, преди получаване на Акт 16. Затова все повече инвеститори ще бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане, за да улеснят реализацията на своите проекти на етап "в строеж", смятат от компанията. Това отразява и очакването до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови жилища.

Нарастващото предлагане на новопостроени имоти е възможно да предизвика спад в цените на жилища, които се предлагат от частни лица или т.нар. "вторичен пазар", се посочва в анализа.


25 февруари 2020 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
ново строителство, жилищно строителство, имоти


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg