фирми продукти
представяме
работа
 
Прокуратурата възложи проверка на водопроводите в страната

Водна инфраструктураВърховна административна прокуратура е възложила на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извършването на проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) в страната, съобщиха от институцията. Повод за инспекцията е голямата обществена значимост на проблема.

На проверка подлежат дейностите от ремонтните и производствените програми от утвърдените бизнеспланове, задължителни за ВиК оператора, както и влаганите материали. Специално внимание ще се обърне дали се използват тръби, подходящи за водоснабдяване. Причината са появили се информации за монтиране на тръби за напояване, които не издържат на налягането, типично за битовото водоснабдяване.

На проверка подлежи и изпълнението на целите за инвестиции и намаляване на загубите на вода, заложени в бизнесплановете. В началото на водната криза в Перник от КЕВР съобщиха, че местното ВиК с години не е изпълнявало инвестиционната си програма и не само не е намалило загубите на вода, а дори ги е увеличило.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката и предприетите мерки от КЕВР да се изпрати на ВАП, се казва в съобщението на прокуратурата.

Към момента прокуратурата разследва причината за въвеждането на водния режим в Перник. Обвинения до момента са повдигнати на бившия шеф на ВиК дружеството в града Иван Витанов и изпълняващия длъжността кмет по време на предизборната кампания през октомври Севделина Ковачева. Двамата бяха задържани, но освободени.

Повече от месец и половина в ареста е бившият министър на екологията Нено Димов, който също е обвиняем за безводието в Перник.


19 февруари 2020 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
ВиК, водна инфраструктура, ВиК ремонти


още от категорията вик

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg