фирми продукти
представяме
работа
 
Ремонтират алеите и Езерото с лилиите в Борисовата градина

Обновяване на паркове28 хил. кв. метра асфалтови алеи и Езерото с лилиите в Борисовата градина в София ще бъдат ремонтирани. Това предвижда проект на Столичната община за обновяване на историческата част на парка на стойност 11,7 млн. лв. Кметството ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 8,8 млн. лв., а останалите средства ще бъдат от осигурени от общината.

Пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка, уточняват от "Московска" 33. Проектът придвижа възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението "Маймунарника" също ще бъде обновена.

Предвижда се и обновяване на Езерото с лилиите, Алпинеума, както и на намиращите се в пространството чешми. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и ВиK мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно на площ от 300 дка.

Миналата година се проведоха и обществени обсъждания за промяна на подробния устройствен план на Борисовата градина, който трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет. В него присъства връщането на "Кривите огледала" и "Лодките" (Водното каналче), както и трите дансинга, които са на мястото, известно като "Маймунарника". Те са били там, когато се е създавала градината.

Ръководителят на проекта проф. Атанас Ковачев смята, че бирарията в стил австро-германски барок от 30-те също трябва да се върне до езерото "Ариана" на мястото на сегашното заведение.

Къпалнята "Мария-Луиза" пък отново трябва да разхлажда софиянци в жегите. Сега къпалнята е частна собственост, но общината би могла да преговаря със собствениците за публично-частно партньорство, смятат проектантите. Според тях някои обекти нямат място в градината. Автокъщата "Капитолия" трябва да бъде премахната и под нея да се изгради подземен паркинг. Над него ще има има 1,5 м пръст, така че там могат да се засадят и дървета.


15 януари 2020 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
ремонт на паркове, обновяване на паркове, обновяване на градини


още от категорията градини, озеленяване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg