фирми продукти
представяме
работа
 
Държавата си прави оглушки за въвеждането на електронно разрешително за строеж

Сградно строителство

Представители на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членуват инвеститори в сгради предимно в София, отново поискаха да се направи електронен целият процес по подаването и придвижването на документи в строителния процес. Това, от една страна, ще облекчи както самата администрация, така и предприемачите, но ще даде възможност и на всеки гражданин само за няколко минути да провери от компютъра си какъв е статутът на дадена сграда - законна ли е, колко етажа ще бъде, с какво предназначение, а също и в коя институция се намира в даден момент документацията за нея.

Това предложение е внесено в писмен вид, проведени са и няколко срещи с представители на ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството, но в асоциацията досега не виждат реални стъпки по въвеждането на електронно управление на документацията. Председателят на организацията Георги Шопов допълни, че предложението е давано и на депутати, като им е предложено да се въведе тази система (действаща вече в страни като Македония и Сърбия) в някоя по-малка община, където няма толкова много строителни дейности, за да се види как работи и после да се въведе в големите градове.

В момента документацията се придвижва между отделните институции между 1 и 3 години, което бави и оскъпява инвестиционния процес, придвижва се в дебели папки върху колички по коридорите, търсят се загубени листа, сменят се чиновници и новите имат свои забележки и изисквания, разказаха строителите. Съществен проблем те откриват и в обстоятелството, че в парламента няма хора от техния бранш - архитекти и инженери, с изключение на един строител. Това затруднява законодателния процес, тъй като например в основния за сектора Закон за устройство на територията е важна преди всичко експертната оценка на технически компетентни експерти. От асоциацията обявиха, че този поправян 80 пъти вече закон, създаден през 60-те години, има нужда от пренаписване, за да се въведат прости и ясни правила в сектора. Срещу това обаче стояло голямо лоби на адвокати, които се занимават с такива дела, които с действията си осуетявали подобни опити заради личния си интерес да има сложни казуси.

София е зелена и не е презастроена

Представителите на асоциацията обявиха, че София е един от най-зелените градове и тезата за презастрояването се експлоатира политически. Обявиха освен това, че са дали няколко конкретни предложения как да се реши въпросът със застрояването на настоящи градинки, които са реституирани частни имоти.

Те предлагат собствениците на имоти в междублокови пространства да имат възможност за компенсация или замяна с други терени в съседство или със земеделски земи, с възможност за застрояване. Това ще ограничи напрежението между гражданите и строителните предприемачи, като запази правото на притежателите да използват и устроят терените си.

"Страхът от превръщането на междублоковите пространства в строителна площадка е залегнал в съзнанието на жителите на почти всички квартали. Нашето предложение е този проблем да бъде решен чрез подходящи алтернативи за тези пространства, за да се запазят правата на собствениците им, като същевременно се гарантира спокойствието на живущите", коментира Александър Ваклин. Според него е възможен и вариант, при който държавата изплаща на собствениците стойността на проблемните имоти, защото именно тя е органът, който е върнал правото им на собственост, но не позволява то да бъде реализирано.

Георги Шопов обясни, че в практичен план са предлагали имотите, които в момента са градинки, да се заменят за такива в пустеещи в момента площи в кварталите и там да се групират, с което да се създадат нови квартали. Или където позволява ситуацията, даден терен да бъде заменен за право на строителство на един вход с жилища, залепени на калкан до съществуваща вече сграда. До момента няма информация да се върви към разрешаване на този проблем принципно.

Строителите обявиха и че ако се погледне отгоре София, ще се види, че има много зелени площи, но по-голямата част от тях са занемарени и оставени на самотек от общината. Причината е, че поддръжката им струва скъпо. В същото време те често се превръщат в незаконен паркинг.

Представители на асоциацията цитираха данни, според които в София живеят 2700 души на километър, докато в Париж са 21 хил., в Барселона - 15 хил., в Букурещ - 8 хил. И в същото време в тези градове е приятно, не изглежда да са презастроени.

Да се подобри отстоянието между сградите

Членовете на асоциацията настояват за промени при регламентирането на жилищни и нежилищни сгради. В момента регулацията позволява жилищни имоти в смесени сгради на практика да се изграждат с по-малки отстояния, каквито са позволени при другите типове строителство.

"За да се постигне хармонична среда с добра инфраструктурна обезпеченост, е важно в този процес да се вземат предвид размерите на имотите и улиците, а приходите от строителството да се влагат в облагородяване на заобикалящата среда. И, разбира се, тези промени трябва да се приложат в изискванията за плътност на застрояването", казва Йордан Тарашманов, член на управителния съвет на организацията.


5 декември 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
сградно строителство, ново строителство, жилищно строителство


още от категорията жилищно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg