фирми продукти
представяме
работа
 
Край на жилищните сгради, маскирани като апартхотели

Жилищно строителствоДа се премахне възможността жилищни сгради да се маскират като общежития, ателиета и апартхотели. Това е едно от предложенията в първия пакет мерки срещу презастрояването на София. Те ще се прилагат с промени в Закона за устройство на територията, които кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков внесоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изискванията за строителство са по-ниски", заяви Фандъкова. Досегашната практика показвала, че жилищни сгради се представяли от инвеститорите като общежития, ателиета и апартхотели, тъй като при тях изискванията за отстояния са намалени и режимът на паркиране е по-либерален. Когато стаите в общежитие или апартхотел се продават като жилищни имоти обаче, собствениците нямат право да се регистрират, ползват само промишлен ток, а данък сгради и такса смет се пресмятат като за нежилищни имоти. Освен всичко останало те не могат да се запишат в съответния район с постоянен адрес и да кандидатстват за детска градина или училище.

Да се създаде регистър на системите за паркиране, предлагат още кметът и главният архитект. Въпросните системи представляват метални съоръжения за многоетажни паркинги с рампи. "Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужният по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация се демонтират и продават на друг обект", обясни арх. Здравков. "Затова настояваме тези системи да бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията", каза Фандъкова.

В МРРБ ще се сформира работна група, която ще изчисти текстовете и ще се внесат в парламента. Ако промените в ЗУТ бъдат приети, те ще важат не само за столицата, но и за цялата страна.

Във втория пакет от промени в закона едно от предложенията е да се увеличат отстоянията при изграждането на сгради в жилищните комплекси, като по този начин ще се запазят зелените площи. "Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите", уточни арх. Здравков.

През 2018 г. по настояване на Фандъкова и арх. Здравков беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. ъглови имоти. С промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София. "Разчитам, че общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София. С него ще въведем допълнителна защита на зелените площи, ред в строителството и развитието на териториите, които сега започват да се развиват", каза още Фандъкова.


14 ноември 2019 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
жилищно строителство, сградно строителство, ЗУТ, зелени площи


още от категорията жилищно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg