фирми продукти
представяме
работа
 
Продукти за реставрация и консервация

Реставрация – изкуството да възвърнеш на даден предмет или сграда първоначалния блясък. Чрез нея се докосваме до материалната култура на предишните поколения и успяваме да научим за техните идеали за красота и техническите им постижения. Всичко това не би било възможно без уменията на реставраторите и без правилните материали. В следващите редове ще Ви запознаем с някои материали, които са незаменим съюзник в реставрацията на фрески, керамика, конструкции, артефакти и произведения на изкуството от камък, дърво и метал.

Продукти за реставрация и консервация от фирма Атри ЕООД

Първо ще се спрем на фиксаторите, които имат много широко приложение – от фиксиране на ронещи се мазилки до защита на керамика, те са верен помощник на всеки реставратор.

Isoacril (Изоакрил) е универсален краен и междинен акрилен вододисперсен фиксатор. Като краен фиксатор той е безцветен и непожълтявящ във времето и образува еластичен и устойчив защитен филм. Като междинен фиксатор, създава отлична основа за нанасяне на следващи покрития при реставрацията.

За силно ронещи се повърхности или такива, върху които има стара хоросанова мазилка или нанесена варова боя, най-доброто решение е Murofix (Мурофикс). Това е акрилен фиксатор с разредител, който има много висока проникваща способност, която се дължи на малките размери на молекулите му. Прониквайки през порите на стенната повърхност, той достига и до дълбоките слоеве и ги заздравява. По този начин се ограничава както повърхностното ронене, така и разрушаването на основата в дълбочина, особено в случаите, когато тя е останала за дълго време незащитена от вредното атмосферно въздействие. Murofix (Мурофикс) фиксира основата, без да я запечатва. Притежава отлична паропропускливост и може да се нанася дори и при температури под 0°С. Той е напълно прозрачен и не променя по никакъв начин външния вид на основата.

На второ място ще се спрем на реставрацията и консервацията на камък – предлагаме на Вашето внимание система от два продукта за почистване и защита на културни паметници от камък и каменни и тухлени зидарии.

1. Почистване на повърхностите от плесени, микроводорасли и лишеи със Санатрол

Sanatrol (Санатрол) е препарат, който почиства и предпазва от повторно появяване на мухъл, лишеи и микроводорасли. Продуктът е биоразграждащ се и не съдържа фенилживачни съединения. Засегнатите повърхности се напръскват или намазват с четка с разтвора. Ако мухълът е с дебел слой, след изсъхване той се отстранява механично с метална четка или шпакла, след което се нанася още един слой от препарата. Интервалът между нанасянията е 24 часа. Препоръчва се 24 часа след нанасяне на втория слой да се измият с вода остатъците от замърсявания.

2. Защита на повърхността с лак или импрегнатор за камък

Фирма Атри предлага на пазара три продукта за защита и декорация на вътрешни и външни каменни повърхности – Idrosil W (Идрозил Ве), Idrosil S (Идрозил Ес), Vetrasil (Ветразил). Използват се за защита и декорация на хоризонтални и вертикални каменни, тухлени и други минерални повърхности на открито и в закрити помещения.

Покритията са изградени на базата на полисилоксанови смоли с голяма дълбочина на проникване в материали като естествен камък, тухли, фасадни мазилки и бетон. След обработването с продуктите повърхността става хидрофобна, отблъсква мръсотията и водата.

Притежават висока устойчивост на атмосферни влияния: дъжд, вятър, слънчево греене, градски смог, солена влага и не пожълтяват във времето!

Idrosil W (Идрозил Ве) и Idrosil S (Идрозил Ес) са напълно прозрачно матови импрегнатори – не променят естествения вид на каменната основа, не образуват повърхностен филм. Те са отлично решение за реставрация на каменна зидария, некрополи и всички предмети, при които се налага да се запази в максимална степен естествения вид на камъка.

Vetrasil (Ветразил) е филмообразуващ лак, който подчертава естествените цветове на камъка, придавайки му т.нар. мокър ефект - повърхността става полугланцова и сякаш постоянно мокра. Той е отлично решение при реставрация на предмети на изкуството от полиран камък, като подчертава гланца и естествената красота на материала.

Останки от Никополис ад Иструм преди и след почистване със Sanatrol и консервация с Idrosil S
Останки от Никополис ад Иструм преди и след почистване със Sanatrol и консервация с Idrosil S

Друг основен проблем е реставрацията на дърво - жив материал, който в най-голяма степен страда от времето и агресивните фактори на околната среда. За да възвърнете и запазите красотата на изделията от дървесина, е достатъчно да следвате следните две стъпки:

1. Първата стъпка е премахването на съществуващия лак/боя

Отлично решение за целта е SVERNICIATORE 2000 (Зверничаторе 2000) – смивка под формата на гел за отстраняване на стари слоеве бои. Продуктът отлично премахва стари, твърди и дебели слоеве бои от всякакъв вид: нитроцелулозни, синтетични, полиестерни, полиуретанови, акрилни, епоксидни и маслени бои, лакове, грундове и китове, бои на спиртна основа и т.н.

2. Втората стъпка е защитата на дървесината и възвръщане на красотата й - тук ще Ви предложим два варианта, които имат различна функция, но еднакво добро приложение в реставрацията.

Cerawood (Чераууд) е лак-импрегнатор, съдържащ естествени восъци. Прониква добре в дървесната структура и осигурява сигурна защита от влага, плесени, гъбички, дървояди. При двукратно нанасяне дава копринен сатенен краен ефект. Отличен продукт за защита на дърво, изложено на атмосферни влияния. Особено подходящ за реставрация на врати, дограми, фасадни елементи по сгради, паметници на културата. Той е отличен продукт и за реставрация на старинни мебели и произведения на изкуството от дърво, заради превъзходния си декоративен ефект.

Масичка от XIX век, реставрирана със Sverniciatore 2000 и Cerawood
Масичка от XIX век, реставрирана със Sverniciatore 2000 и Cerawood

Възрожденска къща, реставрирана с Cerawood
Възрожденска къща, реставрирана с Cerawood

Когато освен реставрация се налага и огнезащита, предлагаме Aithon PV33 (Аитон ПеВе33). Това е пожарозащитна термонабъбваща система за масивно дърво или дървесни плоскости, която се състои от набъбващо покритие Aithon PV33 и финишно покритие Aithon F33. Системата е предназначена за промяна класа по реакция на огън на дървени елементи и за огнезащита на дървени греди и колони. В тази връзка тя има следните класификации:

  1. Клас по реакция на огън В-s1 d0;
  2. Клас на устойчивост на огън R15, R30, R45 и R60 за носещи греди, колони, подови и стенни плоскости.

Aithon PV33 притежава Европейска техническа оценка и становище за съответствие от ГД ПБЗН.
Системата може да се използва за защита на детайли и конструктивни елементи от дърво, експлоатирани в интериорна или екстериорна среда с повишена пожароопасност.

Райковата къща - музей в Трявна, реставрирана и защитена от огън с Aithon PV33
Райковата къща - музей в Трявна, реставрирана и защитена от огън с Aithon PV33

Основни предимства на Aithon PV33:

  • С това покритие могат да се защитават много широк клас дърво и дървесни плоскости, вкл. ламперии.
  • Огнезащитната боя и финишът са прозрачни и не променят естествения цвят на дървото.
Райковата къща - музей в Трявна, реставрирана и защитена от огън с Aithon PV33
Райковата къща - музей в Трявна, реставрирана и защитена от огън с Aithon PV33
  • Огнезащитната боя се нанася лесно чрез пръскане или ръчно - с валяк и четка, и не изисква специална квалификация на персонала.
  • Огнезащитната боя и финишът не съдържат вредни вещества и не отделят токсични вещества, вредни за човека, растенията и животните. Отговарят на изискванията на Регламент REACH за съдържание на летливи органични съединения (ЛОС). Това ги прави особено подходящи за нанасяне в закрити помещения – музеи, къщи паметници на културата, църкви, дворци и др.

Даскаловата къща - музей в Трявна, реставрирана и защитена от огън с Aithon PV33
Даскаловата къща - музей в Трявна, реставрирана и защитена от огън с Aithon PV33

Когато се стигне до консервация на повърхности от метал, всеки реставратор се сблъсква с най-големия враг – корозията. В този случай най-добрият избор е Atriasix Primer (Атриасикс Праймер) – специално разработен прозрачен антикорозионен грунд, който се нанася с четка или пръскане директно върху ръждивата повърхност. Използва се за обработка на ръждясали повърхности с цел едновременно със спирането на процеса на окисляване да се запази декоративният ефект на ръждата. Намира широко приложение в консервацията на метални археологически предмети, тъй като не променя естествения им вид.

Ютия от началото на XX век, реставрирана с Atriasix Primer
Ютия от началото на XX век, реставрирана с Atriasix Primer

Независимо на кой продукт или система ще се спрете, бъдете сигурни, че освен прекрасен декоративен ефект ще получите качествен и устойчив във времето краен резултат. Гаранция за това дава производителят Атриа, притежаващ международно валидни сертификати ISO 9001 и ISO 14001 за фирмената система за управление на качеството и опазване на околната среда. Те са гаранция за високото технологично ниво на произвежданата продукция, спазване на строгите изисквания за опазване на околната среда и осигуряване на безопасност на труда при нанасяне на покритията.

Продуктите можете да закупите от официалния вносител - фирма Атри ЕООД.


8 ноември 2019 - Comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
Атри, фиксатори за мазилка, импрегнатори за камък, лакове за камък, импрегнатори за дърво, лакове за дърво, огнезащитни бои, огнезащита на дърво, грундове за метал, антикорозионни грундове


още от категорията бои, лакове, китове

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg