фирми продукти
представяме
работа
 
Списък на всички рушащи се ценни сгради изготвя Столичната община

Обновяване на сгради паметници на културатаПроверка на състоянието на всички сгради паметници на културата, в София е разпоредил главният архитект на столицата Здравко Здравков. Те са общо 1400 на брой и едва 118 от тях са възстановени.

"Очакваме данните от 24-те столични района и тогава ще качим целия списък с опасни сгради в сайта ни", обясниха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на общината пред "Дневник". Там вече има информация за 11 рушащи се сгради паметници на културата, на чиито собственици са наложени парични санкции.

Най-високи глоби са наложени на собствениците на Захарната фабрика. Тя е паметник на културата с национално значение и заради плачевното състояние на двете фабрични сгради са издадени наказателни постановления за общо 150 хил. лева, които вече са платени.

На къщата музей на Пейо Яворов санкцията е била 100 000 лева, но е отменена от Административния съд - София-град. Същият размер е наказателното постановление за сграда на площад "Македония", но и то е обжалвано и през декември 2017 г. е отменено от същия съд.

Собственикът на сграда на бул. "Христо Ботев" 72 е трябвало да плати 5000 лева заради излющената фасада, но починал и наказателната мярка е отменена.

На бул. "Стефан Стамболов" три къщи на номера 33, 38Б и 47 са с глоби от 2000 до 10 000 лева. Не са изплатени и са изпратени писма до данъчните служби за принудително вземане.

"Данни за още 40 опасни сгради скоро ще бъдат качени на сайта ни", заканиха се от НАГ. Главният архитект има право като крайна мярка да приложи т.нар. законова ипотека към недобросъвестни собственици на такива ценни сгради. Преди това комисия трябва да констатира три пъти в рамките на една година, че дадените предписания за обновяване на сградата не са изпълнени.

Практиката досега показва, че наложените мерки в повечето случаи се обжалват и падат в съда. Главният архитект на София Здравко Здравков търси подход да стимулира собствениците да инвестират в обновяването на имотите си с архитектурна и историческа стойност.

Сега е в действие пилотната програма "Културно наследство". Столичният общински съвет гласува за нея 300 000 лева за 2019 година. С тези пари ще се изготвят проекти за реконструкция на паметници на културата, които ще бъдат дадени безплатно на собствениците им. Самият ремонт обаче ще е за тяхна сметка.

В общинската комисия по финанси вече бе обсъден вариантът отпуснатите пари за програмата да се насочат към четири улици, където има 48 сгради паметници - "Граф Игнатиев", "Солунска", "Шести септември" и "Шишман". Тези пари няма да стигнат за всички, защото проектът за пълна реставрация на отделна къща струва доста скъпо. Но помощта не е само финансова, защото чрез пилотния проект "Културно наследство" при сгради с етажна собственост ще се спести и цялата административна процедура по съгласуванията, която иначе отнема доста време.

Да се реставрира изцяло малък квартал вместо отделни къщи, предложиха архитекти на неформално обсъждане на програмата при главния архитект Здравков. Идеята бе одобрена от всички, но за реализацията й отпуснатите сега пари няма да са достатъчни.


31 юли 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
ремонт на сгради, реставрация на сгради, фасадна реставрация, паметници на културата


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg