фирми продукти
представяме
работа
 
С 1.6 млрд. лв. от "Региони в растеж" се обновяват 39 български града

39 български града се обновяват със средства от ОПРРС ресурс от 1.6 млрд. лв по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) в момента се обновяват 39 големи и средни български града. Това са проекти за възстановяване на паркове, улици и площади, за образователна, спортна, социална и културна инфраструктура, транспорт, енергийна ефективност, в изпълнението на които участват стотици големи, средни и малки фирми. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на конференцията "Бизнесът и регионите" организирана в столичния хотел "Хилтън" от Българската стопанска камара и списание "Икономист", предаде БТА.

Тя отбеляза, че са големи и възможностите по останалите приоритетни оси на програмата, чийто ресурс е близо 1.5 млрд. лв. Аврамова посочи, че е ключова инфраструктура - пътища, ВиК мрежа и благоустройство на градовете.

Според министъра на регионалното развитие значението на инвестициите чрез финансови инструменти в следващия програмен период ще се увеличава. В периода 2007 - 2013 г. проектите за градско развитие с финансови инструменти по оперативна програма "Регионално развитие" чрез инициативата "Джесика" доведоха до генериране на над 600 нови работни места в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен, каза Аврамова и отбеляза, че е бил заложен публичен ресурс от 66 млн. лв., който е привлякъл по-голямо частно финансиране и са реализирани 40 проекта. Инициативата е отворена за кандидатстване за българския бизнес и местните власти към настоящия момент с хоризонт до 2025 г., каза още министърът.

Тя отбеляза, че с 369 млн. лв. към Фонда на фондовете са били създадени три фонда за градско развитие, които заедно с привлечения ресурс управляват около 585 млн. лв. Те са вече достъпни и могат да бъдат използвани под формата на нисколихвени кредити и банкови гаранции по проекти за подобряване на градската среда в 39 града, както и за проекти в сферата на туризма и културното наследство.

До момента фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта на обща стойност малко над 33 млн. лв., включително средства от оперативната програма в размер на 17.3 млн. лв., каза Аврамова.

По думите й представители на българския бизнес могат да участват като крайни получатели на кредитно финансиране както в областта на спортната инфраструктура в зоните с потенциал за икономическо развитие, за градска електромобилност и подобряване на градската среда, така и като партньори на общините в реализацията на мерки в подкрепа на обекти на културното наследство.

Заместник-председателят на УС на Националното сдружение на общините в България Донка Михайлова посочи, че години наред поставят пред централната власт въпроса за подоходните данъци, които отиват в държавния бюджет. Искаме част от подоходните данъци да влизат в общините, каза тя и допълни, че няма особена логика местните власти да влагат пари в инвестиции, за да обслужат големия бизнес, без това да носи приходи в общинския бюджет.


21 юни 2019 - Дневник




Няма коментари


ключови думи
инфраструктурни проекти, ремонт на паркове, ремонт на улици, градска среда, енергийна ефективност


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg