фирми продукти
представяме
работа
 
Поскъпването на жилищата в България е над средното за ЕС

Най-много собствени жилища притежават жителите на България и РумънияРъстът на цените на жилищата в България е над средния в ЕС, но в последната година се успокоява. Пикът на поскъпване е през 2017 г. - 8.7%, докато през миналата е 6.6% при 4.4% средно за ЕС. Това сочат данните на Евростат.

Страните с около 10-процентно увеличение на цените през миналата година са Ирландия, Португалия и Латвия. Поевтиняване Евростат отчита в Италия и Швеция.

Като цяло между 2010 и 2018 г. цените на жилищата в ЕС са нараснали средно с 15 процента и с 11 на сто - в еврозоната. Сред държавите членки най-голямо поскъпване през този период има в Естония (+83 процента), Латвия (+61 процента), Австрия (+56 процента), Швеция (+55 процента) и Люксембург (+50 процента).
На другия полюс най-голямо намаление на цените на жилищата е отчетено в Италия - минус 17 на сто, Испания - минус 12 на сто и Кипър - минус 8 на сто.

Данните за България сочат, че най-голям спад в цените на жилищата е имало през 2009 г. - минус 20 на сто, през следващите две години той се забавя, а 2012 г. е преломната, от която следва поскъпване.

Според анализ на Евростат, цитиран от БТА, 7 от 10 европейци притежават собствен дом, като най-висок е делът на собственост на жилища в България и Румъния - по около 97 на сто, Хърватия и Литва - по около 90 на сто.
Най-малко собствени жилища притежават жителите на Германия - 51 процента, следвани от тези в Австрия - 55 процента, Дания - 62 процента и Франция - 64 процента.


20 юни 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
жилищно строителство, имоти, недвижими имоти


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg