фирми продукти
представяме
работа
 
Камарата на архитектите настоява да не се приема Наредбата за градска среда на София

Единен облик на фасадите на сградите в центъра на столицатаПриемането на мнения и предложения по проекта на Наредба за градската среда в София приключи. Предстои общественото й обсъждане, а Софийската колегия на Камарата на архитектите в България (КАБ) призова главния архитект Здравко Здравков, който е инициатор на проекта, процедурата да спре и проектът да не се внася за разглеждане и приемане от Столичния общински съвет.

"На този етап Наредбата за градска среда е с непрецизирани текстове, неясни изисквания към проектирането, финансирането, изпълнението и контрола по него", се посочва в мотивите на софийската структура на Камарата на архитектите.

Това е първият проект за наредба, която ще налага стандарти за фасадите на сградите, цвета им, облицовката. Новите изисквания ще са задължителни за всички бъдещи инвестиционни проекти, като те ще трябва да вървят в комплект с т.нар. проект "Градска среда". Ако той липсва, главният архитект на София няма да дава разрешение за строеж, пише в проектонаредбата.

В този допълнителен проект "Градска среда" трябва да са изредени архитектурните детайли на бъдещата сграда – облицовки, стълби, изолации, вид дограма, настилки, дори тенти и пощенски кутии. Всички те трябва да са в тон със стандартите, налагани от наредбата.

Според проекта главният архитект на София може да обособява градски пространства, които носят самостоятелни характеристики и изискват цялостно решение чрез налагането на конкретен стандарт. Всеки квартал или улица ще развива свой характерен облик цветово или в силуетен ансамбъл от сгради и т.н. Налаганият от общината стандарт ще бъде разработен конкретно за дадения квартал или улица, за да се постигне и очертае неговата идентичност, пише още в проекта на наредбата.

Ако новите стандарти, залегнали в тази наредба, не бъдат изпълнени, главният архитект ще назначава комисия, която по предложение на кмета ще "приведе сградата в съответствие със стандартите на общината за сметка на собствениците на имота". Предвидени са и глоби от 200 до 500 лева за физически лица и от 500 до 2000 лева за еднолични търговци или юридически лица.

Юристът Борис Милчев, консултант на КАБ, атакува тези възможности за санкции на собствениците на имоти: "В Закона за устройство на територията (ЗУТ) имаше една алинея на член 108, която даваше възможност да се отказват проекти, ако противоречат на някакви естетически изисквания. Тази алинея беше отменена веднага, защото кое е естетично няма как да бъде оспорвано или преценявано в съда."

Новата наредба ще увеличи административната тежест, без да има достатъчен ефект от нея, смята той. По думите му архитектите са изразили несъгласие да им се налагат предварителни модели и виждания, които ще ги ограничават в проектирането на нови сгради и пространства.

"В европейските градове такива наредби са ориентирани най-вече към опазване на старите сгради и облика им. Текстовете им са насочени към консервация на определена градска среда, а не са насочени към бъдещото строителство", отбеляза Милчев. Само в Преходните разпоредби на проекта за наредбата е предвиден текст, който бегло засяга проблема с бездействието на собствениците на съществуващите сгради за поддържането им.

Съвсем друго е виждането на главния архитект Здравков по проблема с фасадите, претрупани с климатици, кабели, реклами и т.н. Създаваме системи от стандарти. Първите пилотни стандарти ще са за фасадите на стари сгради по улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "Шишман" и "Шести септември", заяви той при първото представяне на проекта на наредбата на 16 май.

"Всяка сграда по тези улици ще получи своето досие, което ще бъде качено на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство", и собствениците ще могат да си го получат. Именно в него ще се указват цветовите палитри, които да се ползват за фасадите при следващи ремонти и промени на сградата", каза арх. Здравков. За премахването на незаконни реклами, климатици и кабели в проектонаредбата е заложен срок от 3 години, докато за по-сериозните ремонти ще се разрешават и по-продължителни периоди.

Общественото обсъждане на проекта за Наредба за градска среда предстои, но софийската колегия на Камарата на архитектите се опасява, че процедурата може да бъде забързана, за да бъде внесена за разглеждане и приемане в този мандат на Столичния общински съвет. "А тя е с "непрецизирани текстове и неясни изисквания към проектирането, финансирането, изпълнението и контрола по него", подчертават архитектите и призовават за по-задълбочено изработване на текстовете в този първи нормативен документ за градската среда на София.


19 юни 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
архитектура, градска среда, проектиране на сгради, ремонт на сгради


още от категорията архитектура, проектиране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg