фирми продукти
представяме
работа
 
Получаваме 28 млн. евро за енергийна ефективност и зелени проекти

Възобновяеми енергийни източнициПриблизително 33 млн. евро, от които 28 млн. евро безвъзмездна помощ, ще получи България по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност". Това каза директорът на Дирекция "Енергийни проекти и международно сътрудничество" в министерството на енергетиката Венета Цветкова по време на официалното откриване на програмата днес в НДК. Енергийното ведомство е програмен оператор на програмата, която се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г.

Предвидените средства по програмата са двойно повече спрямо предишния програмен период, когато бюджетът беше 15.6 млн. евро.

Венета Цветкова обяви, че се очаква да се спестят 172 000 т въглероден двуокис, 117 мегаватчаса енергия, както и 7,4 мегавата инсталирана мощност от възобновяеми енергийни източници.

Процедурата, която ще започне първа, е за рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура. Тя е и най-търсената. Общият бюджет е 8,2 млн. евро, посочи Цветкова. 3,5 милиона евро са средствата, предвидени за ефективно използване на хидроенергийния потенциал. По тази процедура бенефициенти могат да бъдат общини и ВиК предприятия.

Бюджетът, който е предвиден за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане, е 3,4 млн. евро. За подобряване на енергийната ефективност на сгради са отделени 10,7 млн. евро. Има и процедура за енергийна ефективност и оползотворяване на геотермална енергия в промишлеността. По програмата има предвиден бюджет и за няколко "малки грантови схеми", като обучение по геотермална енергия и други.

Общата стойност на програмата ще бъде 210 млн. евро за целия период, информира съветникът в посолството на Кралство Норвегия Грете Йодегаард. Тя изтъкна, че целта на програмата е да се преодолеят икономическите и социални различия. Идеята е да се подобри енергийната ефективност, както и да се засили експертният капацитет в енергетиката. По думите й от гледна точка на посолството това е важно и за развитието на двустранните отношения.


22 май 2019 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
ВЕИ, възобновяеми източници, екоенергия, енергийна ефективност


още от категорията алтернативна енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg