фирми продукти
представяме
работа
 
Програмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от догодина

Обновяване на сградиПрограмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от следващата година, като все още се обмислят изискванията и параметрите й. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на посещение в Пазарджик.

Премиерът получи от кмета на града Тодор Попов подписка от 7 хил. жители на общината, които настояват програмата да бъде възстановена. "Виждате разликата между санираните и несанираните блокове. Явно трябва да се спре нещо, за да видите колко е било добре. От догодина се възстановява програмата за саниране", заяви Борисов.

През февруари 2017 Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че спира програмата. Причината беше, че одобреният месец преди това втори милиард лева за нея на практика е бил усвоен още преди тази дата, а Българската банка за развитие (ББР) е била предупредена да спре да подписва договори за финансиране, тъй като ресурсът не само от първия предвиден милиард, но и от втория вече се изчерпвал.

Доклад на министерството от ноември 2016 г. установи, че между февруари 2015 г. и януари 2016 г. са сключени толкова много договори за целево финансиране между сдружения и ББР, че е бил изчерпан финансовият ресурс, включително и вторият милиард лева.

През май 2018 стана известно, че програмата, която дотогава беше безплатна за собствениците, ще продължи, но вече с тяхно финансово съучастие. Новината беше съобщена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова, която към днешна дата е председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Проучване показало, че около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране и това трябва да бъде използвано, добави тя. Около 7 хил. са сдруженията на собственици, кандидатствали за помощ по програмата, докато сградите, подлежащи на саниране, са 42 хил.

През септември миналата година тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви в парламента, че програмата е можело и е трябвало да се планира по различен начин. Равносметката му беше, че с нея са направени много грешки, като даде пример с това, че през цялото време се говори за брой сгради вместо за разгъната застроена площ или брой домакинства, което било много по-обективно според него.

От отговора му се разбра, че с отпуснатите от бюджета общо 2 млрд. лв. ще бъдат санирани 2042 сгради. В същото време в Българската банка за развитие има още около 2500 договора на жилищни сдружения и общини, чакащи одобрение. Според Нанков е трудно да се каже дали ще има остатък от тези 2 млрд. лв., за да се финансират част от чакащите проекти. Прогнозата засега е, че парите ще стигнат за всички вече одобрени проекти.


20 май 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
саниране на сгради, енергийна ефективност, саниране, обновяване на сгради


още от категорията саниране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg