фирми продукти
представяме
работа
 
През 2018 г. главният архитект на София е разрешил строителството на 2 млн. кв. м площ

Сградно строителствоПри отчета за работата си през последните три години главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че вече е постигнато "сериозно развитие към прозрачност и публичност" на дейността на направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столична община. Като аргумент за това той посочи въведеното в голяма степен на електронното обслужване на гражданите.

"Всички регистри станаха публични, но тъй като установихме, че възникват трудности при търсенето в тях, ще надградим системата с определени критерии, за да се улесни достъпът. Всички актове, които аз издавам, се публикуват в момента, в който влизат в сила", изтъкна главният архитект на София.

На база кадастралната карта на столицата вече е въведена информация, която дава възможност при преглед на даден обект да се виждат всички издадени административни актове за него. "Чрез тази база данни всеки може да влезе в сайта на НАГ и да провери за конкретен имот какви административни актове са му издадени – разрешения за строеж и др.", обясни той.

Само през 2018 г. главният архитект на София е издал разрешения за строеж за общо 2 милиона кв. м площ. "Което значи бизнес за около 2 млрд. евро", изчисли той, тъй като цената на един кв. м ново строителство в София е средно 1000 евро. Поради това било логично, че посещенията в сайта на НАГ са нараснали сериозно в последно време, смята той.

"В момента надграждаме тази информационна система с всички индивидуални административни актове – заповеди за премахване, удостоверения за въвеждане в експлоатация. Имам амбицията системата да заработи като електронно управление и всичко да бъде обвързано със съответния имот", обеща той.

Всички издадени актове от общината или от 24-те района на столицата ще се съхраняват в единна база данни, която предстои да бъде свързана с Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) през 2019 г. Идеята е всички документи, които ДНСК издава, също да влизат в тази единна база данни.

Системата за е-обслужване на НАГ в София работи като пилотен проект, който да бъде въведен като стандарт и в останалите градове в страната, поясни Здравков.


16 май 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
ново строителство, ДНСК, разрешение за строеж, сградно строителство


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg