фирми продукти
представяме
работа
 
Депутатите одобриха отчуждаването за национални обекти да става по-лесно

Отчуждаване на земеделски имотиПарламентът прие на първо четене промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски имоти, когато те попадат в бъдещи обекти с национално значение.

Одобрени са общо два законопроекта - единият на депутати от ГЕРБ, а другият - съвместно на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Съвместният законопроект предвижда съдът да може в закрито заседание да допуска предварително отчуждаване в седемдневен срок от искането на отчуждаващия орган, ако се налага да се защитят особено важни държавни и или обществени интереси.

Предварителното изпълнение на акта се допуска при наличието на влязъл в сила подробен устройствен план и когато имотът е отреден за национален обект или обект с национално значение, предвиждат измененията. С проекта е предвидено да отпаднат и протоколите, които следва да бъдат подписани от две длъжностни лица и един от съседите.

Изменението, предложено от ГЕРБ, е за случаите на принудително отчуждаване на земеделски имоти или горски територии, собственост на едно физическо или юридическо лице с обща площ над 50 дка за изграждане на национален обект. Идеята е да не се прилага сегашният ограничителен текст, според който "не се допуска имотно обезщетяване, когато отчуждаваният имот е с размери, по-малки от 3 дка за ниви, 2 дка за ливади, 1 дка за трайни насаждения и 1 дка за гора". В мотивите се казва, че така ще бъде по-добре защитени интересът и правата на собствениците.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков поясни, цитиран от БНР, кои са новите моменти при компенсирането:
"За периода, от който държавата влезе в техния имот, до окончателното влизане в сила на акта за отчуждение. Ако примерно земята е земеделска, прави се оценка и се вижда каква продукция евентуално от производството на земеделската продукция би се реализирала на пазарни цени. В периода от влизането на държавата в имота до окончателното влизане в сила на акта за отчуждение, тази продукция, ако биха я продали, сумата от нея също ще бъде възстановена на собствениците. Ако пък съответно сградата е просто сграда и не се произвежда нищо в нея, то тогава пък собствениците ще получат обезщетение за това евентуално ако биха я отдавали под наем, какъв пазарен наем биха постигнали".


8 май 2019 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
имоти, недвижими имоти, отчуждаване на имоти, строителство


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg