фирми продукти
представяме
работа
 
Теглим евтини кредити за саниране на къщи

Теглим евтини кредити за саниране на къщиДългоочакваното нисколихвено кредитиране за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради стартира. Фондовете за градско развитие обявиха покани за набиране на проектни предложения в цялата страна.

За първи път след панелните и обществени сгради финансиране ще има и за къщи. Но разликата е, че безвъзмездно получаване на пари няма да има. Без да обявяват конкретни лихвени проценти, и от двата фонда твърдят, че условията ще бъдат по-добри от стандартните потребителски кредити на банковите институции.

Европейските пари идват от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), а се предоставят от "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ), "Регионален фонд за градско развитие" (РФГР) и две банки.

 В Южна България ще се финансират собственици на жилища в сгради до 6 апартамента. Ще отпускат средства за изолация, смяна на дограми, климатични и технически инсталации, локално отопление, газоснабдяване, както и конструктивно укрепване. Включени ще бъдат и ремонт на покрив, стени, стълбищни клетки и площадки, коридори, асансьори и др., но в случай че се постигат енергийни спестявания за сградата от повече от 60%.

В кредита може да бъдат включени и обследвания за енергийна ефективност и конструктивни обследвания на сградите, инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници, ако това е технически възможно и икономически целесъобразно, според критериите на "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ) за регионите София и Южна България.

Жилищните сгради трябва да са проектирани преди 1999 г. Инвестицията следва да постигне клас "С" за енергийно потребление. Проекти с основно обновяване могат да се финансират, когато се предвижда намаление на енергийното потребление с над 60%.

Собственият принос на кандидата в проект за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради е минимум 15% от стойността на проекта. Допустимо е самоучастието да бъде намалено по преценка на ФУГ. Минималният срок за погасяване е една година, а максимумът е 15 години. Гратисният период за главницата по финансирането е 3 години.

Проектите за енергийна ефективност могат да са извън зоните на въздействие на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, но в рамките на Общите устройствени планове на включените градове в Южна България. Кандидатстването ще стартира скоро в определени клонове на ОББ.

На север с кредит от 10 хил. лева също ще санират къщи. Общата сума евросубсидия, която се очаква ще бъде отпусната, е 21 млн. лева. Около 2100 собственици на еднофамилни къщи в региона ще могат да станат по-ефективни в пестенето на енергия. Средствата ще се отпускат в офисите на "Сосиете Женерал".

Проектните предложения ще бъдат разглеждани по реда на постъпването им до изчерпване на разполагаемия финансов ресурс, обявиха и от двата фонда. Крайният срок за инвестиране на средствата в одобрени за финансиране проекти е до края на 2023 г.


18 януари 2019 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
саниране на къщи, енергийна ефективност, саниране, обновяване на къщи


още от категорията саниране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg