фирми продукти
представяме
работа
 
Обновиха 713 квартални градинки в столицата

Обновиха 713 квартални градинки в столицата713 междублокови пространства са обновени по програма "Зелена София" от 2011 година насам. Това сочи справка на Столичната община, изготвена за "Монитор".

За последните седем години от "Московска" 33 са заделили над 2,5 млн. лв. за материали и оборудване, които са предоставили на живущите в блоковете, за да изградят или обновят градинките пред дома си. Така чисто нова градинка, засадена по вкуса на гражданите, струва на общината по-малко от 4000 лв. "Програмата "Зелена София" има за цел обновяване на междублоковите пространства - общинска собственост с активното участие на гражданите, като създава възможност за озеленяване и изграждане на прилежащите към блоковете зелени площи, подмяна или ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих", обясниха от Столичната община.

Плановете за обновяването на пространствата се изработват от регистрираните етажни собствености или от неправителствени организации. "Зелена София" не предоставя директно финансови средства, а осигурява материалите и оборудването за изпълнението на проектите. От "Московска" 33 осигуряват безвъзмездно дървесна и храстова растителност, цветя, тревна смеска, паркова мебел, материали за ремонт - пясък, плодна пръст, бетонови плочи, боя и др. и инструменти и машини - лопати, мотики, ножици за храсти и жив плет, косачки и храсторези и др.

В първата година от създаването на програмата са подадени едва 68 проекта за обновяване на зелената площ пред блока, а за изминалата те са били 125. Най-много искания са заявени през 2015 г. - 135 проекта.

Финансирането на програмата е различно всяка година, като зависи от бройката на кандидатстващите.

От 21 май стартира тазгодишното кандидатстване с проекти за подобряване на градинките пред блока. Крайният срок за подаване на документи е 18 юни. Размерът на средствата за финансиране на проекти за 2018 година е 500 хиляди лева.


4 юни 2018 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
зелени площи, междублокови пространства, градинки


още от категорията градини, озеленяване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg