фирми продукти
представяме
работа
 
Топлото лято вдигна износа на ток с 35%

Топлото лято вдигна износа на ток с 35%С 35% е нараснал износът на ток от България за първите осем месеца на годината. Това показват официалните данни на Електроенергийния системен оператор. От началото на годината до края на август са произведени 33,1 млн. мегаватчаса електроенергия. 7,7 млн. от тях са продадени извън границите на страната, предимно в съседни държави. Това е с 2,1 милиона мегаватчаса повече в сравнение с изнесената електроенергия за същия период на 2014 г. Обясненията за големия ръст според експертите са няколко.

На първо място е увеличеното потребление на ток заради високите температури и включването на климатиците у нас и в страните, които традиционно купуват родна електроенергия. В същото време през тази година беше повишена преносимостта към Гърция до 700 мегаватчаса и това увеличение беше използвано през горещите летни месеци.

Основните пазари на българските производители на ток са съседните страни - с най-голям дял е Гърция, както и Македония, Турция, Сърбия и Румъния. От справката на ЕСО става ясно още, че производството на електрическа енергия в България се е увеличило с 9,36% до 33,1 млн. мегаватчаса. Потреблението у нас е нараснало с 3,3% през първите 8 месеца на годината.

Прави впечатление и големият ръст в производството на електроенергия от водните централи - с малко над 63% до общо 4,82 млн. мегаватчаса.


3 септември 2015 - в. Стандарт
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg