фирми продукти
представяме
работа
 
Връщат "зелената добавка" в цената на тока за износ

Връщат зелената добавка в цената на тока за износВ цената на тока за износ отново ще бъде включена "зелената добавка", която беше премахната през 2013 г. Това стана ясно вчера по време на дискусия за българската икономика. В момента електроенергията, изнасяна от страната ни, е с около 20 на сто по-евтина за преките конкуренти на нашата индустрия, защото те не плащат тази добавка, оплакаха се представители на родния бизнес. При това положение е много трудно да се развива промишленост у нас, да се прави конкурентен експорт и да се запазват работни места, казаха хората, които попитаха премиера докога ще продължава тази ситуация.

Решението за тази добавка беше взето при предишното правителство с мотива, че по този начин ще се стимулира експортът на електроенергията. Като основна причина тогава е посочено, че най-голямо количество електроенергия е насочено към съседна Гърция, където също се плаща "зелена добавка", и така се натрупват две плащания. В действителност обаче български ток се изнася и за другите страни в региона и нашите производители изпадат в парадоксалната ситуация да плащат по-скъпо за български ток, отколкото конкурентите им.

"Въпросът вече беше поставен на последния консултативен съвет в Министерството на икономиката и предстои работна група да анализира всичките плюсове и минуси", потвърди енергийният шеф, но нейният отговор не беше задоволителен за министър-председателя, който отсече, че ситуацията е пределно ясна и няма логика тази практика да продължава.

"Седнете с Лукарски днес и решете проблема на бизнеса", заръча Борисов. От думите на икономическия министър пък стана ясно, че решението е готово. Износът на електроенергия е износ на суровина, а не на продукт с добавена стойност и от това печели един търговец, който държи офис с един служител, а не големите предприятия с хиляди работещи, напомни председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

За страната ни е изключително важно е да се изградят междусистемните газови връзки със съседните страни, напомни още министър Петкова. Работи се много активно за интерконектора с Гърция, защото през него ще може да получаваме газ от Азербайджан. Има уверение от европейските партньори за съдействие за финансиране, каза още тя.

На въпрос на бизнеса за добив на шистов газ в страната бе отговорено, че кабинетът няма намерение да махне мораториума за добив и проучване на шистов газ. Ако се появят екологично доказани технологии за добив, едва тогава кабинетът може да възобнови дебата за добива, каза още енергийният министър.


8 април 2015 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, експорт на електроенергия, зелена добавка


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg