фирми продукти
представяме
работа
 
Падат такси по ипотечните заеми

Падат такси по ипотечните заемиТаксите по ипотечните кредити би трябвало да паднат с 30% от сряда. На 23 юли влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит, в които има и поправки за ипотеките. С тях българското законодателство се синхронизира с европейската директива.

С публикуването на измененията в Държавен вестник законодателят даде три месеца срок, в който те да влязат в сила. Така от 23 юли отпадат таксите за управление и усвояване на ипотечния заем, както и най-солената комисиона - процентите за предсрочно погасяване. Доскоро те бяха между 3 и 5 на сто върху сумата на оставащия кредит, а някои банки начисляваха дори 6%. От средата на седмицата вече би трябвало да не се плаща нищо, ако решиш да си върнеш заема накуп.

Сметка на "Стандарт" показва, че с новите промени, премахващи таксите за усвояване и управление на заема, може да се спестят около 30% от комисионното бреме. Например при стандартен ипотечен кредит от 100 хил. лв. ще платим около хиляда лева по-малко. В сметката обаче не влиза пазарната оценка на имота. Можем само да се надяваме, че банките не са вдигнали чувствително и останалите такси, което би променило цената на кредита и сметката вече няма да е вярна.

Банкови и кредитни експерти обаче предупреждават, че рефинансиране на стар ипотечен кредит трябва да се прави задължително с калкулатор в ръка и след много питане и сравняване на таксите и комисионите на банката, от която е заемът, и банката, в която се каните да го рефинансирате. Това би имало смисъл само когато става въпрос за дълъг срок на плащане - поне 10-15 години, и за големи суми. И още нещо - лихвата, която предлага новата банка, трябва да е поне с 1-1,5 процента по-ниска от тази, която плащате сега, за да има смисъл от упражнението и изборът да е разумен. В противен случай не си струва усилията и разходите, дори на пръв поглед условията да са по-добри и таксите по-ниски. Затова такава стъпка би трябвало да се прави само след много внимателно пресмятане на всички плюсове и минуси на предприеманата операция.


21 юли 2014 - в. Стандарт
Няма коментари


ключови думи
недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми, ипотечни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg