фирми продукти
представяме
работа
 
Експерти предлагат енергиен борд по аналогия с валутния

Експерти предлагат енергиен борд по аналогия с валутнияСпециален енергиен борд със или без участието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и ресорното министерство да въведе ред и да стабилизира енергийната система, предлагат експерти. Според тях българската енергетика се нуждае от спасителни мерки по аналогия с финансовата система по време на банковите фалити и хиперинфлацията в края на 1996 и началото на 1997 г., когато беше въведен функциониращият и до днес валутен борд.

Днес предложението беше обсъдено на кръгла маса на инициативата "Да спасим енергетиката", подкрепяна от много авторитетни организации, сред които Американската търговска камара, Българска браншова камара на енергетиците, Българска ветроенергийна асоциация, Български енергиен и минен форум, БСК, Българска фотоволтаична асоциация, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Институт за енергиен мениджмънт, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Съюз на енергетиците в България, електроразпределителните дружества, съобщи БТА.

Цялата българска енергетика е застрашена от колапс и от опасността да не може да се доставя енергия до крайните потребители - фирми и домакинства, заяви на открито заседание на инициативата Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии.

Според Ганев причината за състоянието на енергийната система в момента е съчетанието между зле построена институционална рамка и грешни управленски решения. Ганев добави, че тези проблеми са наслагвани от много години.

Председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев посочи като възможен изход създаването на енергиен борд. Той може да функционира по два начина - съвместно с държавата в лицето на ДКЕВР и министерството на икономиката и енергетиката или без такова участие. По думите му механизмът би могъл да бъде като на обществен омбудсман в сектора и да предостави външен одит на случващото се в системата.

Приходите в отрасъла не покриват разходите и има осезаема перспектива за фалит както на държавни, така и на частни дружества - затова предлагаме този механизъм, заяви Станчев. Според него първата задача на борда трябва да е оценка на сегашната ситуация. Георги Ганев прогнозира, че политическа подкрепа за начинанието със сигурност ще се получи, ако нещата катастрофират.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт припомни, че държавните дружества се управляват непрозрачно, дефицитът в системата се увеличава непрекъснато и никой не взима мерки да го спре.

Представителят на Българската ветроенергийна асоциация Кенет Лефковиц каза пред журналисти, че на предстояща среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер представители на инициативата ще го запознаят с идеята за енергиен борд.


12 май 2014 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване, зелена енергия, енергиен борд


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg