фирми продукти
представяме
работа
 
Производители на мебели се спасяват с експорт

Производители на мебели се спасяват с експортЛегалните производители на мебели у нас предпочитат да продават продукцията си в чужбина. Това стана ясно вчера след откриването на две изложения в София за мебели и технологии за производството им.

Според вицепремиера Даниела Бобева мебелната промишленост у нас изнася готова продукция, а не суровина. "През 2013 г. секторът е на седмо място по експорт", поясни тя. "Наши мебели с продават в страни като Германия, Франция и Великобритания, където има изключително силна конкуренция", добави Бобева. Тя припомни за възможностите, които дава Българската банка за развитие за предекспортно финансиране на малки производители. "Вече няколко мебелни фирми са поискали такива кредити", съобщи вицепремиерът и добави, че вече се подпомагат малките мебелни фирми да участват на изложения в чужбина.

В залите на изложението в София повечето от участниците споделиха, че са принудени да работят предимно за износ, като основните причини са две - разрастващите се нелегално производство и внос и слабото търсене у нас.

"Сивият сектор ни задушава", казва производител на мебели от Бургас. "В нашия град се знаят около 300 цеха в гаражи, а легалните фирми сме около 30. Нелегалните производители най-често не плащат осигуровки на работниците си и затова могат да си позволят да подбиват цените".

Според него вносът от Китай и Полша не се контролира. По думите му в един тир може да са се побрали 50 секции, а на митницата се декларират 5 и партидата се продава полулегално на ниски цени. "Може би ще се намали сивият сектор, ако се въведе по-ниско ДДС при плащане през карта и банка, а ако е в брой - да е по-високо", предлага бизнесменът.

Той смята, че износът към Русия е изгоден, защото там се продава на изгодни цени, но има много митнически формалности. "Засега се надяваме и на поръчки от руснаци, собственици на ваканционни жилища по Черноморието ни", казва той.

"У нас пазарът за легалните производители е много малък заради сивия сектор, който в последно време се разрасна", смята директор продажби от фирма в Шумен. "Нерядко се продават мебели на цени на суровината и така затварят вътрешния пазар за изрядните фирми. Може би работят с крадени материали и като не плащат и данъци, могат да предлагат евтини мебели", казва той.

Според него повечето нелегални производители са концентрирани в планинските райони с развит дърводобив. По думите му миналата година е била много тежка за производителите на мебели в България, но в последните 5-6 месеца се усеща оживление на износа. "В експорта сивият сектор няма големи шансове. Ние работим около 95% за износ. Основно продаваме във Великобритания, Франция и Германия, защото те са със стабилни пазари с утвърдени традиции. Веднъж докажеш ли се, няма нужда да се сваля цената, защото там държат основно на качеството".

"До края на годината Агенцията за малки и средни предприятия ще подпомогне участието в 41 изложения в чужбина на български фирми от всички сфери на производството", съобщи вчера за "Монитор" нейният шеф Евгени Иванов.


2 април 2014 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
мебели, производство на мебели, мебелна промишленост, производители на мебели


още от категорията мебели

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg