фирми продукти
представяме
работа
 
Бизнесът има два месеца за избор на търговец на свободния пазар на ток

Бизнесът има два месеца за избор на търговец на свободния пазар на токКлиентите на мрежата средно напрежение - предприятия, по-големи хотелски комплекси, търговски центрове и други, имат два месеца да договорят сами доставките си на ток на свободния пазар, вместо както досега да купуват електроенергията си на фиксирани от държавата цени, пише в днешния си брой "Капитал daily".

Ако не се договорят до два месеца с търговец обаче, те служебно ще бъдат разпределени към т. нар. доставчици от последна инстанция (ДПИ), за каквито имат лиценз разпределителните дружества и НЕК. В тази ситуация те ще плащат по-скъп ток, но именно това е стимулът, който да ги накара да договорят с търговци доставките си на ток.

Това следва от промените в законодателството, валидни от 1 август.

От ЕВН съобщават, че към момента над 50% от техните клиенти на средно напрежение вече са на свободния пазар или в процес на регистрация и подготовка. От клиентите на "Енерго-про" досега 25% са потърсили услугите на търговците, но очакванията са до 1 октомври те да нараснат на 75%. Според търговците обаче тази прогноза е твърде оптимистична, защото процедурите отнемат време, а и август е отпускарски месец и вероятно ще има известно забавяне в миграцията от служебния доставчик към търговеца на свободния пазар.

Представители на електроразпределителните дружества прогнозират, че след 1 октомври от ДПИ ще продължат да купуват ток само клиентите на издръжка от държавния бюджет, тъй като те трябва да проведат обществени поръчки по ЗОП и това ще забави избора им на търговец.

Към ДПИ ще останат и онези потребители, които не са изрядни. Причината е, че за да издадат разрешение за достъп до свободния пазар на всеки клиент, от Електроенергийния системен оператор изискват ЕРП, към което прилежи кандидатът, да издаде удостоверение за липса на задължения. Вероятно и голяма част от производителите на зелена енергия също ще останат клиенти на ДПИ, защото потребяват твърде малко количество енергия за собствени нужди.


6 август 2013 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване, ДПИ


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg