фирми продукти
представяме
работа
 
Жегите съживиха износа на ток

Жегите съживиха износа на токНастъпването на летните жеги и пускането на климатиците вдигна потреблението на ток не само у нас, но и в съседните държави. Това повиши износа на ток и съживи закъсалата ни електроенергийна система. Промените в Закона за енергетиката, които предвиждат намаляване на таксата за пренос на енергия, с което ще се отпуши износът, все още не са факт, но експортът вече започна да расте.

За последния месец износът на български ток се е увеличил с над 55%, показват данните на ЕСО за реализирания междусистемен обмен между България и съседните държави. В тези количества влиза и нетърговският пренос на енергия, който не се плаща, а се прави с цел балансиране на свързаните енергийни системи. Въпреки това ръстът е показателен - над 55% спрямо същите часови интервали преди месец.

Така например последната неделя в периода 18-19 ч от България в посока Турция са заминали 397,81 мегаватчаса еленергия. По същото време към Македония износът е възлизал на 196,33 мегаватчаса, или общото реализирано количество е 594,15 мегаватчаса. В часовия интервал 18-19 ч, но на 23 май сумарното количество изнесен ток от България е 378,28 мегаватчаса, основната част от които за Турция, 37 мегтаватчаса - за Македония, и 6 мегаватчаса за Гърция.

В близко бъдеще се очаква пак да изнасяме много по-сериозни количества. Това ще стане след отпадането на добавките за "зелен" и "кафяв" ток от таксата за пренос. Това ще намали цената на родния ток за износ и търсенето му ще нарасне.


25 юни 2013 - в. Стандарт
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване, закон за енергетиката


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg