фирми продукти
представяме
работа
 
Чакаме още 300 млн. лв. за саниране от ЕС

Чакаме още 300 млн. лв. за саниране от ЕСНад 300 млн. лв. очакваме да бъдат отпуснати от еврофондовете за саниране на жилищни сгради у нас през следващия програмен период. Това прогнозира зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според него обаче след 2014 г. по новата Оперативна програма "Региони в растеж" субсидията едва ли ще бъде толкова голяма, колкото сегашните 50 на сто.

"Не е вярно, че от следващия програмен период ще бъде давана безвъзмездна помощ само за саниране на панелни блокове", категоричен бе Нанков.

Според него изисквайки пълно съгласие от съсобствениците, процесът на обновяване среща проблеми и това особено важи за големите жилищни сгради.

"Засега заявления по проект "Енергийно обновяване на българските домове" се подават от кооперации или отделни входове с по-малко домакинства ­ до 25", поясни строителният зам.-министър. "В първите месеци броят на молбите за кандидатстване по проекта не бе голям, но вече съм сигурен, че отделеният ресурс от 50 млн. лв. ще бъде усвоен напълно", прогнозира Нанков. По думите му вече има над 160 заявления за интерес, от които са одобрени повече от 50. Подадено е и искане от обитателите на панелен блок в столичния кв. "Овча купел", което е първото за София по този проект.

Според зам.-министъра засега се акцентира на стимулите, за да се накарат хората да обновят сградите си и така да пестят от сметките за ток и парно. "Рано или късно ще стигнем до момента, когато ще бъдат въведени задължителни нормативни изисквания за енергийната ефективност на жилищните сгради и всеки български дом", смята той.

По започналия през лятото проект за обновяване на жилищния фонд на сегашната Оперативна програма "Регионално развитие" може да се искат субсидии за саниране на жилищни сгради или отделни входове от тях, отговарящи на определени критерии ­ да са проектирани преди 25 април 1999 г., да са на 3 или повече етажа и да са с минимум с 6 обекта.

По ОПРР се отпускат до 50% от сумата, нужна за обновяването. За останалата половина от парите, нужни за обновяване на кооперацията, може да се вземе кредит.


17 януари 2013 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
саниране, саниране на сгради, топлоизолация, изолация


още от категорията топлоизолация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg