фирми продукти
представяме
работа
 
Токът от топлофикациите с 80% по-скъп

Токът от топлофикациите с 80% по-скъпТокът от топлофикациите от 1 юли тази година ще е със 79,5 на сто по-скъп в сравнение с цената, която сме плащали за същия вид енергия преди две години. Това показва анализът на цените по веригата производство-пренос-разпределение на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, представен по време на семинар през уикенда. Анализът е направен на база проекторешението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което трябва да бъде окончателно одобрено от регулатора този четвъртък. Спрямо 1 юли миналата година цената на еленергията, произвеждана от когенерационните мощности на топлофикациите, се увеличава с 32,77%, сочат изчисленията на проф. Тасев.

Токът от топлофикациите, заедно с този на АЕЦ, ТЕЦ-овете и ВЕИ централите влиза в микса, който НЕК продава на енергодружествата, а те от своя страна – на крайните потребители. По изчисленията на ДКЕВР цената за бита ще скочи средно с 10% от юли.

За щастие, въпреки сериозното увеличение на цената на еленергията от комбинираното производство, делът й в общия микс е малък. В резултат на това увеличението с близо 33% в рамките на една година се отразява в скок от под 1% в крайната цена, която битовите абонати плащат за снабдяване и разпределение на енергията на ЕРП-тата.

Абсолютният първенец по поскъпване обаче е зелената енергия. На 1 юли цената й ще скочи спрямо година по-рано със 132%, а в сравнение с юли 2010 г. скокът е със 185,5%. Макар че от началото на следващия месец ДКЕВР сериозно орязва цената на енергията от слънце (с до 54%) и от вятър (с 20-30%), сериозният скок се дължи на много нови мощности, които са влезли в експлоатация. Само през последните 2-3 месеца са заработили слънчеви централи с обща мощност от 240 мегавата.

Така в крайна сметка заради зелената енергия от юли битовите клиенти ще плащат на енергото малко над 5% повече за снабдяване и 3,47 на сто за разпределение.

С 4,34% и почти 3 на сто ще набъбне онази част от крайната сума за снабдяване и разпределение, която се дължи на поскъпването на тока от АЕЦ, топлоелектрическите централи и ВЕЦ-овете над 10 мвт.

Това е т.нар. активна енергия, която скача с под 6%, но делът й в общия микс, който стига до крайните потребители, е много голям.

Единствените, които могат да се оплачат от намаление на цената, са от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Намалението на тарифата за достъп до мрежата пада с 16 процента от юли, освен ако ДКЕВР не направи промени преди вземане на окончателното си решение на 28 юни. Отражението й в крайната цена обаче е едва с 1% надолу.


25 юни 2012 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
еленергия, зелена енергия, екоенергия, ВЕИ, възобновяеми източници, ВЕЦ, вятърни централи, слънчеви централи


още от категорията електрозахранване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg